Kriza nas tek čeka – Radnici se mnogobrojnim štrajkovima bore za plate

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/02/8121018/PRIVREDA3.jpg

ŠTRAJKOVIMA SE BORE ZA ZAOSTALE ZARADE – Zaposlenima u „Trajal Korporaciji“ plate sve više kasne, a posla je sve manje, pa se najavljuje štrajk upozorenja. Radnici TUT „Župa“ su u štrajku još od kraja decembra, u „Kruševacputu“ zaposleni su ove zime nekoliko puta pretili obustavom rada zbog kašnjenja zarada, a teška situacija je i u Fabrici maziva. Na razne načine ugroženo je oko 2.500 zaposlenih u četiri firme.
Sa oko 1.700 radnika „Trajal Korporacija“ je najveće preduzeće u Kruševcu.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/08/02/8121018/PRIVREDA3.jpg

– Duguju nam tri plate, a iz meseca u mesec isplate sve više kasne i sve su neredovnije. Pre nekoliko dana pustili su neki novac, u svakom pogonu ponekom radniku, tek da se čuje da se deli plata kako bi se ljudi smirili. Magacini su nam puni robe, realizacija slaba. Ko zna šta će biti sa nama? – vajkaju se radnici „Trajala“.

Milosav Vukojičić
, predsednik Sindikata u ovom preduzeću, najavio je da će biti organizovan štrajk upozorenja ukoliko se ne poboljša dinamika isplata zarada i ne imenuju odgovorni za slabu realizaciju.

Više od sto radnika hotela TUT „Župa“ već 42 dana štrajkuje tražeći isplatu sedam zaostalih zarada, uplata doprinosa za 18 meseci i nadoknadu putnih troškova za prethodne tri godine.

– Pre dolaska vlasnika, preduzeća BBC Invest, nikada nismo bili gubitaši, a od kada su oni došli 2007. godine plate stalno kasne. Nisu ispunili ni obavezu da ulože 260 miliona dinara u investicije. – priča Radovan Đorgović.

Preko inspekcije rada zaposleni su obezbedili rešenja na osnovu kojih bi zaostale zarade trebali da naplate blokadom računa preduzeća ili prinudnom prodajom imovine. Neki od objekata ovog preduzeća, poput restorana „Bagdala“, su potpuno uništeni i ruinirani.

Po rečima Ljubice Živković iz Dečje ustanove „Nata Veljković“ situacija je alarmantana i u ovoj ustanovi, pa se takođe pominje štrajk kao način borbe protiv kašnjenja zarada.

Pretnja štrajkom se u „Kruševacputu“ pokazala delotvornom. Po rečima sindikalca Marjana Milojevića, štrajk koji je bio zakazan za 31. januar je odložen jer im je isplaćena novembarska plata. Ovo je bio drugi najavljeni štrajk zbog istog razloga u samo dva meseca.

U Fabrici maziva 240 radnika redovno primaju plate, ali imaju druge probleme. Preduzeće se nalazi u restrukturiranju i banke ne žele da daju komercijalne kredite, tako da nedostaju obrtna sredstva. Nisu razgraničena ni dugovanja preduzeća iz sistema NIBENS Grupa, kojoj je FAM pripadao do raskida ugovora sa Milom Đuraškovićem, a tokom 2012. godine dobavljačima je plaćeno 1,5 miliona evra starih dugova.

– Imamo utisak da nas očekuje ubrzana privatizacija, a pitanje je šta nam ona donosi. Dobili smo obaveštenje iz Agencije za privatizaciju da stručnjacima iz NIS-a moramo da omogućimo uvid u našu finansijsku i tehničku dokumentaciju. Ne bežimo od nove privatizacije, ali smo prošle godine na isti način omogućili uvid ljudima iz NIS-a u naše papire, a oni su nam konkurencija. Nijedan tender gde smo se zajedno pojavili nismo dobili. – sumnjičava je Radica Jovanović.

Izvor: 037 Info

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply