Kriminalci koji su pokušali da ubiju Borka Stefanovića u Kruševcu osuđeni na ukupno 11 godina zatvorske kazne!

Napadači na Borka Stefanovića prvostepeno osuđeni na ukupno 11 godina zatvora -Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu prvostepeno je osudilo Miloša Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Marka Živkovića i Danijela Gmijovića na tri i po godine zatvora zbog napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića 2018. godine.
Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju
Borko Stefanović i predstavnici opozicije Foto: Twiter, Savez za Srbiju

Sudija je optuženima pri izricanju presude rekao da su imali i neku vrstu benefita, s obzirom na to da je Zakon o javnim skupovima u međuvremenu dorađen, te da se incident dogodio nešto kasnije, bili bi osuđeni na mnogo duže zatvorske kazne, prenosi N1.

 Stefanović: Ne bi me čudilo da im preinače kazne u uslovne

„Od ovakvog sudstva nismo ni očekivali veće kazne, jer smatramo da postoji snažan politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo“, izjavio je za N1 zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, povodom izricanja presude zbog napada na njega i još dve osobe 2018. godine u Kruševcu, pred održavanje tribine SzS. Pošto sada sledi i žalbeni postupak, Stefanović dodaje da ga ne bi čudilo da njihove kazne budu preinačene u uslovne.

Podsetimo, ispred ulaza u Mesnu zajednicu „Rasadnik“ u Kruševcu 23. novembra 2018. godine napadnut je lider Levice Srbije Borko Stefanović, trojica aktivista ovog pokreta od kojih je jedan maloletan i jedan policajac.

Iako je samo dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak, u optužnici, čije detalje je objavio Insajder, ne pominje se nijedan metalni predmet.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povrede.

Sva trojica napadača ranje su osuđivani za različita krivična dela, a u ovom slučaju tužilaštvo ih je teretilo za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru 2018. godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama“ koji je zatim prerastao u proteste „Jedan od pet miliona“.

Stefanović o presudi napadačima: Ne bi me čudilo da im preinače kazne u uslovne

„Od ovakvog sudstva nismo ni očekivali veće kazne, jer smatramo da postoji snažan politički pritisak na pravosuđe i tužilaštvo“, izjavio je za N1 zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, povodom izricanja presude zbog napada na njega i još dve osobe 2018. godine u Kruševcu, pred održavanje tribine SzS.

Pošto sada sledi i žalbeni postupak, Stefanović dodaje da ga ne bi čudilo da njihove kazne budu preinačene u uslovne.

Podsetimo, Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović su 23. novembra 2018 godine, napali Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića iz Kruševca i policajca Dejana Palibrka, ispred MZ Rasadnik u Kruševcu, uoči održavanja tribine tadašnjeg  Saveza za Srbiju.

Sudsko veće Višeg suda u Kruševcu osudio je danas Šaponjića na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a Živkovića i Gmijovića na tri i po godine zatvora.

„Počinioci Gmijović i Živković su mogli dobiti više od tri i po godine zaprećene na kazne, a Šaponjić, koji je direktan napadač na mene, sa leđa je napao i policijaca u civilu – on bi mogao dobiti čak više od 10 godina zatvora, da se gledalo… Apsolutno postoji, po nama, nedostatak olakšavajućih okolnosti. Sva trojica su osuđivani. Uradili su to na beskrupolozan i organizovan način, nisu poznavali niti bili u zavadi sa bilo kojim od nas te noći u Kruševcu. Uradili su to iz niskih pobuda i političkih motiva. I što je najgore, krili su ljude koji su to organizovali, do poslednjeg dana“, naglasio je Stefanović.

Podsećamo, sudija Dragan Zdravković ocenio je, u izricanju presude, da je tužilac dokazao da su trojica okrivljenih rukama i nogama napali učesnike skupa i da su im naneli teške telesne povrede, kao i službenom licu koje je bilo na dužnosti. Sudija je optuženima pri izricanju presude rekao da su imali i neku vrstu benefita, s obzirom na to da je zakon u međuvremenu dorađen, te da se incident dogodio nešto kasnije, bili bi osuđeni na mnogo duže zatvorske kazne.

Boban Jovanović jedini je prisustvovao izricanju presude, i nije bilo nikog drugog od okrivljenih ili oštećenih. Novinarima ispred suda je rekao da je danas završen samo prvi krug, i da nije zadovoljan presudom, jer smatra da je napad u Kruševcu bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića, a ne nasilničko ponašanje.

Sva trojica napadača su i ranije osuđivani, a jedan od optuženih Gmijović, kako su pisali mediji, bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen krajem septembra 2014.

Napad na Stefanovića u Kruševcu pokrenuo je proteste „Stop krvavim košuljama“ koji su prerasli u višemesečne građanske proteste širom Srbije pod sloganom „Jedan od pet miliona“.

Izvor: N1, Insajder

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply