Konstituisana Skupština grada Kruševca, i dalje nema gradonačelnika!

Predsednica Skupštine Kruševca

Kruševac i dalje bez gradonačelnika – Konstitutivna sednica Skupštine Grada Kruševca, započeta 13. juna, završena je izborom predsednice i sekretara gradske skupštine.

Predsednica Skupštine Kruševca

 

Ipak, gradonačelnik i članovi gradskog Veća nisu izabrani, iako koalicija oko naprednjaka ima ubedljivu većinu.

 

Za predsednicu gradske skupštine izabrana je Jasmina Palurović, a za sekretara Maja Cuckić, ali je ostalo nejasno zašto odmah nije zakazana nova sednica na kojoj bi bili izabrani izvršni organi s obzirom da koalicija SNS uz podršku odbornika liste SPS-JS ima 65 od ukupno 70 odbornika.

Srpska napredna stranka (SNS) sa predizbornim partnerima je na lokalnim izborima osvojila 52 od ukupno 70 odborničkih mesta u gradskoj Skupštini, a pred održavanje konstitutivne sednice je sa koalicijom SPS-JS, koja je osvojila 12 mandata, potpisala koalicioni sporazum.

Jedinstvenoj Srbiji je u međuvremenu prišao jedan odbornik iz DS-a.

Na listi DS-a je bio i predstavnik Narodnog pokreta Srbije Dragan Blažić, koji je odlučio da nastupa kao samostalni odbornik.

Po završetku sednice predsednik odborničke grupe SNS Živojin Miloradović je rekao novinarima da će „naredna sednica biti zakazana u zakonskom roku od dva meseca od proglašenja izbornih rezultata“.

U toku su konsultacije oko kandidata za gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i ostalih funkcionera koje bira Skupština grada, a „nema nikakvih problema i sve će biti urađeno u roku“, dodao je Miloradović.

Nosilac lokalne liste Demokratske stranke (DS), sa četiri odbornika jedine opozicione partije u Skupštini, Branislav Katančević je ironično primetio da to što još uvek nije izabrano novo rukovodstvo grada predstavlja „očigledan primer štednje para poreskih obveznika“.

Tokom diskusije o izboru predsednice Skupštine, Katančević je reagovao, kako je kazao, na način na koji je počelo konstitusanje Skupštine.

„Rad javnosti i istine treba da se čuje da ste vi (skupštinska većina) prvog dana konstituisanja prekrojili volju građana oduzimajući jednog odbornika DS-u“, kazao je Katančević.

Za formiranje odborničke grupe potrebno je pet odbornika, ali se već na prvom zasedanju Skupštine ispostavilo da je DS napustio jedan odbornik.

Katančević je ponovio da je to početak kraja parlamentarizma u Kruševcu rekavši da se „ovde ranije započeti demokratski procesi gase“.

Nosilac liste SNS-a na lokalnim izborima Bratislav Gašić rekao je da odbornici SNS-a nisu potpisivali „nikakve ugovore niti menice da će ostati u toj stranci ako dobiju mandate, što je DS radio“.

„Kada se pozivamo na demokratiju i rezultate rada, građani su na izborima rekli šta misle o rezultatima rada SNS-a“, rekao je Gašić.

Izvor i fotografija: Beta, Blic

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply