Konkurs za spasioce Gorske službe Srbije

Konkurs GSS

 

Postani spasilac Gorske službe Srbije

 

Konkurs GSS

Gorska služba spasavanja Srbije i ove godine u 13 gradova u našoj zemlji organizuje uvodna testiranja za Osnovni kurs. U Kruševcu će testiranje biti održano 9. septembra na Bagdali, sa početkom od 9.00, saopšteno je iz GSS-a.

Kurs za spasioce Gorske službe spasavanja Srbije je polazna obuka za sve zainteresovane planinare, speleologe, skijaše, alpiniste, ronioce i sve one koji se bave srodnim disciplinama. Ova služba najviše vremena ulaže u obuku, jer je, kako kažu u Gorskoj službi, dobra i kvalitetna obuka polazna tačka za stvaranje vrhunske spasilačke službe spremne da odgovori na svaki izazov. Obuka će se održati tokom oktobra i novembra na Avali, Jastrepcu i u Zlotu, dok na kraju sve polaznike očekuje šestodnevna završna vežba na Kopaoniku.

Polaznici na kursu stiču osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član Međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje, kao i Evropske spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

viseUlazna testiranja za Osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije održaće se u septembru tokom tri vikenda u 15 termina u 13 gradova: u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Požarevcu, Raški i Ivanjici.

Svi detalji vezani za kriterijume fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje i strukturu kursa nalaze se na internet stranici www.gss.rs, a za sve ostale informacije na raspolaganju je email adresa: info@gss.rs.

Informacije i prijava na Konkurs

 

Koje se vežbe rade i kako se boduju?

Vežba Jedinica Minimum Maksimum Maks. vreme Koeficijent
Zgib komad 8 18 2 min 5
Sklek komad 20 55 2 min 2,5
Čučanj komad 35 75 2 min 1
Trbušnjak komad 35 75 2 min 1
Trčanje 1200m sekund 330 (5,5 min) 0,75

Minimalni kriterijum je i diskvalifikacioni (slabije od minimuma označava da kandidat nije prošao ceo test).

Maksimalni kriterijum označava rezultat do koga se vrši bodovanje (sve što se postigne više od maksimuma za neku vežbu boduje se isto kao maksimum).

Težinski koeficijent vežbe koji označava faktor po kome se boduje jedinica vežbe.

Maksimalno vreme je predviđeno vreme za koje mora da se uradi vežba. Brojanje vežbi se vrši samo dok ne istekne predviđeno vreme za vežbu.

Trčanje je na otvorenoj (trim) stazi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply