Konferencija za štampu Demokratske stranke u Kruševcu

Konferencija za medije Demokratske stranke

Demokratska stranka održala je danas u Kruševcu konferenciju za medije, saopštenje prenosimo u celosti.

Konferencija za medije Demokratske stranke

Konferencija za medije Demokratske stranke

SKANDALOZNO PONAŠANjE GRADONAČELNIKA

Poslednje zasedanje gradske Skupštine održano 30.01.2013.godine ostaće upamćeno po lošoj pripremi, po lošem predsedavanju i po skandaloznom ponašanju gradonačelnika. Naime još u pripremi zasedanja povređen je poslovnik o radu Skupštine , jer je skraćena javna rasprava i jer Gradsko veće nije utvrdilo predlog programa razvoja na osnovu javne rasprave. Takođe odbornici nisu dobili izveštaj o javnoj raspravi kao obavezan, potreban materijal uz poziv za sednicu.

U toku sednice došlo je do više povreda poslovnika zahvaljujući pristrasnom predsedavanju. U kršenju poslovnika prednjačio je gradonačelnik svojim nedoličnim ponašanjem. On je u toku sednice uputio više uvredljivih reči prema našim odbornicima, skupštini je prezentovao netačne podatke, a u odsustvu prave argumentacije, za odluke koje se predlažu stalno optuživao svog prethodnika.

Želimo da osudimo skandolozno ponašanje gradonačelnika, da poručimo da treba da se izvini građanima Kruševca i da se postidi. To što je on izgovorio ne dolikuje ni jednom gradonačelniku. On je svojim uvredljivim diskusijama naneo štetu skupštini i gradu. Danas posle sednice skupštine i 7 meseci neuspešne vlasti mi smo zabrinuti za grad i sugrađane, jer se gradonačelnik ne ponaša u skladu sa funkcijom koju obavlja. Ne uvažavanje primedbi sa javne rasprave i uvredljivim odnosom prema odbornicima gradonačelnik je pokazao koliko mu je stalo do građana i njihovih problema.

NEREALAN I NEOSTVARIV PROGRAM RAZVOJA GRADA

Usvojeni program razvoja grada je nastavak jedne neuspešne politike vođene u poslednjih 7 meseci koja se u osnovi svela na velike najave, obećanja i slikanja.

•Program je nerealan, jer je za njegovu realizaciju potrebno oko 2,6 milijardi dinara a obezbeđeno je u najboljim uslovima samo oko 500 miliona ili samo 20% vrednosti programa;
• Program je nerealan, i zbog malog kapaciteta sadašnjeg gradonačelnika i koalicije. 7 proteklih meseci je pokazalo da je kapacitet gradonačelnika i koalicije u vođenju grada sasvim mali. Naime i pored velikih najava i obećanja u gradu je urađeno vrlo malo pa u toku 11 meseci 2013.godine ne treba očekivati mnogo više;
• Program je po svom sadržaju neravnomeran kako po oblastima tako i po teritoriji. Tako je na primer za više od 400 predloga mesnih zajednica izdvojeno samo 12 miliona dinara;
• Program je konfuzan bez jasnih prioriteta. Veliki broj predloga koalicionih partnera gradonačelnik nije uspeo da usaglasi pa je program konfuzan i bez jasnih prioriteta.
• Udarni projekat u putnoj infrastrukturi je rekonstrukcija Obilićeve ulice, gde inače živi gradonačelnik i koja je do sada više puta rekonstruisana, a izbačen je projekat Kupalište „Rasina“, koji je pre samo mesec dana na gradskoj skupštini usvojen kao kapitalni projekat i koji ima daleko veći značaj za grad;
• Program je zaboravio na poljoprivredu i zaštitu životne sredine;
• U programu nije nimalo posvećeno pažnje ruralnom razvoju;
• Predlozi mesnih zajednica su ostali mrtvo slovo na papiru; jer 99% predloga nije uvaženo;
• Zapošljavanju i privlačenju investititora nije poklonjena potrebna pažnja. Nema kupovine zemljišta za industrijsku zonu, iako je najavljeno odlukom u budžetu i nema uređenja građevinskog zemljišta za potrebe industrijske zone.

Program lokalnih subvencija za zapošljavanje je smanjen kako po iznosu tako i po sadržaju. Iako je odlukom o budžetu određeno 46 miliona za subvencije taj iznos je smanjen na 41 milion dinara i ukinut je program pripravnici. Logično je postaviti pitanje kako gradonačelnik misli da se zaposle mladi ljudi sa završenom školom bez radnog iskustva.

• Program nije u saglasnosti sa odlukom o budžetu i odlukom o kapitalnim projektima, jer u programu nema istočne obilaznice , kupališta „Rasina“, kupovine zemljišta za industrijsku zonu i program lokalnih subvencija za zapošljavanje je smanjen.
• Program nema projekciju za 2014. i 2015. godinu kod mnogih projekata;
• Tipičan primer konfuzije u programu je aerodrom „Rosulje“. Odlukom o kapitalnim projektima i budžetom predviđeno je za aerodrom 145 miliona dinara a programom razvoja čak 285 miliona dinara.
• Iznosi u programu su vrlo problematični i dati slobodnom procenom.

Naša odbornička grupa je bila veoma aktivna i konstruktivna. Predložili smo više amandmana koji su popravljali program razvoja. Naši najvažniji predlozi su: da se gradi kupalište „Rasina“, da se odustane od rekonstrukcije Obilićeve ulice, da se uređuje zemljište za industrijsku zonu, da se kupuje zemljište za industrijsku zonu, da se ne smanjuju već povećevaju lokalne subvencije za zapošljavanje, da se rekonstruišu seoski domovi i da grad preuzme što pre Dom zdravlja od Zdravstvenog centra.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply