Komesarijat za izbeglice u sredu će predati stanove sugrađanima, izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Stanovi za 40 izbegličkih porodica u Kruševcu -Ključevi 40 stanova sagrađenih za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji žive na teritoriji Kruševca, biće uručeni u sredu, 16. septembra, najavio je danas Komesarijat za izbeglice.

Stanovi za 40 izbegličkih porodica u Kruševcu 1
Stanovi u ulici Dostojevskog u Kruševcu izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Izbegličkim porodicama ključeve će uručiti ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, koji je marta 2017. godine postavio kamen temeljac za izgradnju zgrade, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli.

Stanove koji su izgrađeni donatorskim sredstvima i sredstvima Grada Kruševca izbeglice će dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.

Po rečima Ivice Dačića, do sada u Srbiji više od 4.200 stambenih jedinica dodeljeno najugroženijim izbegličkim porodicama, među kojima je najviše onih koji su tokom ratova 1990-ih godina izbegli iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Cilj Regionalnog stambenog programa je da zbrine najugroženije izbegličke porodice kojih je u Srbiji ukupno oko 7.000.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je prvenstveno donatorskim sredstvima, i to Evropske unije, koja je i najveći donator, zatim SAD, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Izvor: Danas.rs

Link: https://www.danas.rs/drustvo/stanovi-za-40-izbeglickih-porodica-u-krusevcu/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply