Kolika je vrednost HI Župa?

Vrednost “Župe” manja od obaveza

Obaveze hemijske industrije “Župa” u Kruševcu su za 40 miliona dinara veće od njene vrednosti koja je procenjena na 20 miliona evra.

Vrednost “Župe” manja od obaveza

Prema rečima direktora “Župe” Bojana Cvetkovića, to preduzeće je 2004.godine, kada je izvršena privatizacija, procenjeno na 10 miliona evra, a ista procena bila je i 2009. i 2010 .godine, da bi, kako je rekao, ista proceniteljska kuća sada tu industriju procenila dvostruko više.

“Procenitelji su morali da uzmu u obzir da imamo objekte na 6,5 hektara i 32 hektara placa u slobodnoj industrijskoj zoni”, rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li su imovinu procenjivali i sudski veštaci, kako je to u Kruševcu na sastanku sa preduzećima u restrukturiranju naložio ministar privrede Saša Radulović, Cvetković je objasnio da je “Župa” raspisala konkurs za veštake, međutim, veštaci su, tvrdi on, obrazložili da je reč o veoma obimnom poslu i da nisu u mogućnosti da to odrade u predviđenim rokovima.

On je podsetio da je u fabrici posle socijalnog programa ostalo 18 radnika, kao i da je proizvodnja do septembra 2013. bila na minimumu što nije bilo dovoljno za opstanak industrije. Međutim, zahvaljujući privatnim firmama koje su avansnim uplatama podržale proizvodnju, Župa se pokrenula i angažovala nove radnike.

“Napravili smo dobar odnos sa RTB-om Bor, isporučujemo ksantate za maltene njihovu kompletnu proizvodnju, oko 50 tona mesečno. Paralelno sa tim, krenuli smo sa točenjem hlora, takođe oko 50 tona mesečno i nadamo se da ćemo to ove godine povećati na 100 tona”, rekao je direktor “Župe”.

On je dodao da su radnicima od septembra redovno isplaćivane zarade, kao i da se vraćena dugovanja privatnim firmama koje su podržale proizvodnju.

Kada je reč o planovima za 2014, Cvetković ističe da je potpisan ugovor za proizvodnju oko 200 tona crvenog ulja (u okviru proizvodnje pesticida), a planirano je i da se proizvede i upakuje oko 1.000 tona hlora, isto toliko ksantata i hipohlorita.

Istakao je da je hemijska industrija “Župa” počela da učestvuje na tenderima za isporuke hlora vodovodima u Srbiji i regionu. Objavio je da je “Župa” dobila tender u Herceg Novom, ali je izrazio sumnju u regularnost tendera u Kragujevcu na koji će najverovatnije uložiti žalbu.

HI “Župa” nedavno je napustilo 319 radnika, a u fabrici na utakanju hlora i proizvodnji ksantata radi oko 60 ljudi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply