Škole u Kruševcu nespremne za početak školeske godine

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/01/25/6941818/skola-527.jpg

BEZ PUNOG FONDA ČASOVA VIŠE OD 150 NASTAVNIKA – Deset dana pre početka školske godine u kruševačkim školama nisu definisali nastavni kadar. Spiskovi nastavnika koji nemaju pun fond časova nisu dostavljeni školama, iako je krajnji rok bio 15. avgust, Školska uprava od 5. avgusta nema načelnika, a još uvek se čeka na imenovanje pomoćnika gradonačelnika za društvene delatnosti u čijem delokrugu rada je obrazovanje.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2011/01/25/6941818/skola-527.jpg

 

– Liste nastavnika koji nemaju puni fond časova moraju prema zakonu biti sačinjene i stavljene na uvid školama do 15. avgusta. Školska uprava Kruševac do 20. avgusta nije prosledila liste školama, već je selektivno liste davala partijskim logističarima, kako bi obezbedili dovoljno vremena za pronalaženje rupa u sistemu i instaliranje partijskih kadrova po školama. U srednjim školama je upisano 400 učenika manje, što znači da će pored 143 nastavnika osnovnih škola sa nepunim radnim vremenom biti još 50 do 60 profesora srednjih škola koji neće imati pun fond časova. – objašnjava Dejan Stevanović, nastavnik informatike i bivši direktor Centra za stručno usavršavanje kadrova.

Ove tvrdnje potvrđuju i u Uniji sindikata prosvetnih radnika.

– Od 5. avgusta Školska uprava nema načelnika, a tek smo danas dobili informaciju da je Miodrag Pešić usmeno određen da radi te poslove. Nismo imali sa kim da razgovaramo. U škole su poslati preliminarni spiskovi radnika sa nedovoljnim fondom časova, a prema našim informacijama ove godine su 154 nastavnika izgubila procenat. Najviše ih je u mestima u okolini Kruševca: Brusu, Trsteniku, Ćićevcu i Varvarinu. Imamo situacije da u nekim školama jedan fond časova popunjavaju po tri ili četiri čoveka. Insistiraćemo na tome da se poštuju liste prilikom popunjavanja fonda časova. – kaže Dobrivoje Marjanović, predsednik USPR za Rasinski okrug.

 

Dejan Stevanović tvrdi da će najviše problema imati nastavnici praktične nastave u srednjim školama i ističe Tehničku školu, gde će veliki broj profesora koji su ranijih godina učili đake trećeg stepena ostati bez pune norme. U Tehničkoj školi to demantuju.

– U odnosu na prošlu školsku godinu upisali smo jedno odeljenje manje, što je i razumljivo zbog načina upisa i činjenice da zanimanja trećeg stepena nisu previše zanimljiva deci. Bez fonda časova ostaće samo jedna koleginica koja je vodila praktičnu nastavu i za nju ćemo pokušati da nađemo rešenje. Dobrom organizacijom i solidarnošću kolega uspeli da rešimo probleme kod drugih nastavnika. – priča Nadežda Milovanović, direktorka Tehničke škole.

Na kraju prošle školske godine 247 prosvetnih radnika, od toga 108 u Kruševcu, ispunilo je jedan od uslova za odlazak u penziju.

U Školskoj upravi smo naišli na zaključana vrata. Većina zaposlenih se tek pre nekoliko dana vratila sa godišnjeg odmora. Imenovanje novog načelnika školske uprave se ne očekuje pre imenovanja novog ministra prosvete, a do tada službenici se trude da odrade svoje dnevne poslove. Kruševac već mesec dana nema ni pomoćnika gradonačelnika za društvene delatnosti u čijoj nadležnosti su škole. DSS je za to mesto predložio prosvetnog savetnika Mirjanu Zlatanović, ali ona još uvek nije stupila na dužnost.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply