Škole školuju delikvente i buduće kriminalce, svaki drugi đak maltretiran od strane loših učenika, vaspitanje se od kuće nosi!

Popularnost rijaliti programa pospešuje loše ponašanje

ALARMANTNO –  Svaki drugi đak maltretiran! Poražavajuće istraživanje u Kruševcu, gde je polovina učenika doživela neprijatnosti. Obrasci nasilja dostupni na TV. Deca lako potežu i noževe, boksere…

 Popularnost rijaliti programa pospešuje loše ponašanje

Popularnost rijaliti programa pospešuje loše ponašanje

 

KRUŠEVAC – Skoro polovina (48 odsto) učenika srednje škole potvrdilo je da je na društvenim mrežama bila izložena širenju nasilnih i uvredljivih komentara, a 22 odsto doživelo da je im neko “provali” u elektronsku poštu ili profil na društvenim mrežama, pokazuju rezultati istraživanja koje je Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac sproveo na uzorku od 105 osnovaca i srednjoškolaca.

U fokusu istraživača projekta “Vršnjačko nasilje – društvena odgovornost” koje je podršku dobilo od Ministarstva kulture, našlo se pre svega funkcionisanje nadležnih institucija, ali podaci dobijeni anketiranjem bacaju svetlo na nove oblike nasilja među đacima. Osim “digitalnog”, vrlo često maltretiranje je vređanje, odnosno ismejavanje. Čak 18 odsto srednjoškolaca je odgovorilo da je “više puta” bilo izloženo nasilju u celini, a toliko njih je izabralo i odgovor “bar jednom”.

– Deca lakše iznose netačne podatke, vređaju i pozivaju na tuču ukoliko ne vode osobu sa kojom komuniciraju – iznosi saradnik na projektu Dragana Nicović, pedagog u Osnovnoj školi “Nada Popović”. Ono što razmene putem društvenih mreža, prenose do škole, kroz verbalno vređanje.

Čak 59,4 odsto osnovaca i 44 odsto srednjoškolaca prisustvovalo je vršnjačkom nasilju.

– Oblici nasilja sve su brutalniji i zato što su obrasci nasilja dostupniji – iznosi dr Dragan Dronjak, dečji psihijatar Opšte bolnice, saradnik na projektu, dodajući da popularnost učesnika rijaliti programa posebno pospešuje nasilno ponašanje.

Školsko dvorište, učionice, školski toaleti neka su od mesta gde se najčešće dešavaju nasilne situacije.

– Vršnjačko nasilje se najčešće odigrava za vreme odmora – kaže Milica Miletić, psiholog Službe za zaštitu dece i omladine Doma zdravlja, koja je takođe bila uključena u projekat. – Prisutne su sve vrste nasilja, a često je korišćenje noževa, boksera. Nasilnicima malo treba za kulminiranje unutarnje trpnje, koja se nije od detinjstva transformisala u stvaralačko delovanje.

I kruševačko pravosuđe ima posla sa vršnjačkim nasiljem, koje iako nije definisano kao posebno krivično delo “potpada” pod oblast maloletničke delikvencije. Ohrabruje ažurnost ovih institucija (Viši sud i Više javno tužilaštvo) koja se vidi na osnovu statistike iznete u okviru projekta. Tako Više tužilaštvo kontinuirano primenjuje vaspitne naloge od 2007, a samo je prošle godine ova korisna mera primenjena u slučaju 43 maloletnika, što je 22 odsto prijavljenih. “Recidivi” su praktično isključeni.

 

UČESNICI PROJEKTA

OSIM razgovora sa brojnim stručnjacima Centra za socijalni rad, kruševačkih škola, Školske uprave, pravosuđa, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Kancelarije za mlade, nevladinih organizacija kroz 13 istraživačkih tekstova, u projekat CINK-a, snimanjem pozitivnih video-poruka uključile su se i poznate ličnosti, kao i đaci sa crtežima na nagradnom konkursu, rečeno je u četvrtak u Kruševačkom pozorištu na završnom panelu u okviru projekta.

 

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:596556-Svaki-drugi-djak-maltretiran

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply