Kineske firme zainteresovane za dobijanje poslova oko izgradnje infrastrukture u Kruševcu!

Kineske kompanije u Kruševcu, zainteresovane za infrastruktu

Kineske kompanije u Kruševcu, zainteresovane za infrastruktu

 

Kineske kompanije u Kruševcu, zainteresovane za infrastruktu

 

 

Predstavnici 12 kineskih, kompanija koje posluju u Srbiji i regionu, predvođeni ambasadorom Kine Li Mančangom, razgovarali su s predstavnicima Grada Kruševca i poslovodstvom nekoliko lokalnih preduzeća o mogućoj saradnji, pre svega u oblasti infrastrukture, termoenergije, zelene energije, namenske industrije i turizma.

 

„Doveo sam 12 kineskih kompanija u vaš grad koje se bave različitim oblastima. Imali smo sjajne razgovore, naše kompanije su izrazile interesovanje i želju da počnu saradnju s gradom“, rekao je ambasdor Kine u Srbiji Li Mančang.

Ambasador Kine posle prvog zvaničnog kontakta očekuje dalju razmenu informacija, kao i da partneri iz Kruševca predstave projekte za koje smatraju da bi mogli da se rade zajedno sa kineskim preduzećima.

„Oko 20 velikih kineskih državnih kompanija trenutno ima u Srbiji, a privatnih je još više. Otprilike oko tri milijarde američkih dolara je u Srbiji, Hestil je u Smederevu prošle godine samo u opremu investirao 130 miliona dolara, a ove će još 120 miliona. Očekujemo da će ove godine biti većih investicija“, rekao je Li.

Kompanije čiji su predstavnici danas boravili u Kruševcu bave se proizvodnjom opreme za termoelektrane, izgradnjom infrastrukture, puteva, mostova, industrijskih zona, železničke infarstrukture, rade u oblasti zelene enegrije, što su i oblasti u kojima su zainteresovani za saradnju sa kruševačkim partnerima.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke, koji je i bivši ministar odbrane i bivši gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, rekao je na sastanku da je izgradnja autoputa koji će povezati koridore 10 i 11, dugog 112 kilometara, jedan od prioriteta za ovaj kraj. On je podestio da je Kruševac bio grad razvijene mašinske i hemijske industrije te da postoji mogućnost saradnje sa „Trajalom“ koji ima namensku proizvodnju, ali i sa IMK „14.oktobar“, koji je, kako je preneo, interesantan kompaniji „Hestil“.

Kineska delegacija obišla je pogone fabrika „Rubin“, „Fabrike maziva, „Tehnogradnje“, te Ribarsku Banju.

Izvor: N1

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply