Kantata kruševačkih autora – Krst Svetoga Cara Konstantina

Iako je Niš kao grad rođenja cara Konstantina, u Srbiji centralno mesto obeležavanja 1.700 godina hrišćanstva, u Kruševcu je veliki imperator dobio svoj prvi libreto

Iako je Niš kao grad rođenja cara Konstantina, u Srbiji centralno mesto obeležavanja 1.700 godina hrišćanstva, u Kruševcu je veliki imperator dobio svoj prvi libreto. Muzičko-scensko delo – kantatu – napisao je kruševački književnik Nebojša Lapčević, a kompozitor Miroljub Anđelković uveliko stvara note, kako bi uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida, premijerno bilo izvedeno na Vidovdan – dan grada Kruševca.

Kantata pod nazivom „Krst Svetoga Cara Konstantina“ u izdanju Istorijskog arhiva Kruševac predstavljena je zasad samo u pisanoj formi. Uveliko traju i pregovori sa operskim pevačima koji će izvoditi delo. Autor libreta Nebojša Lapčević kaže za „Novosti“ da se na ovaj način i Kruševac priključuje obeležavanju jubileja Milanskog edikta donetog 313. godine.

– Libreto prati život cara Konstantina, kroz njegovu ispovest i sadrži četiri scene – otkriva Lapčević. – Car nosi svoj krst kao običan čovek, ali prepoznajući značaj hrišćanske vere donosi važnu odluku koja će promeniti Rimsko carstvo, ali i uticati na budućnost.

Iako je u srpskoj književnosti poznat kao pesnik i kao domaćin Legata Milića od Mačve u Kruševcu, Lapčević kaže da mu je poseban izazov bio da napiše libreto, prvobitno zamišljen i kao predložak za operu, da bi se uz savete stručnjaka došlo do forme kantate.

– Ovaj predložak za muzičko-scensko delo ne bi trebalo predstavljati kao neku političko-istorijsku priču, nego kao prikaz vremena Konstantinovog verskog preporoda – ističe kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski.


LIBRETO NA ITALIJANSKOM

KRUŠEVLjANI su prvi imali priliku da se upoznaju sa libretom u amfiteatru crkve Lazarice. Podršku za ovaj projekat dali su Eparhija kruševačka sa episkopom Davidom, Istorijski arhiv, dramski umetnik Nebojša Dugalić, prof. Miloš Petrović… Libreto je na italijanski prevela Jelena Todorović, a pomoć u stvaranju došla je i od Živojina M. Velimirovića, nekadašnjeg profesora Akademije u Novom Sadu.

Izvor Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply