„Kad svane dan“ domaći film u bioskopu „Kruševac“

5a27154b2b0b5105977a1be17976fe37

Od 17. do 23. januara imaćemo prilike da pogledamo film „Kad svane dan“ reditelja Gorana Paskaljevića koji je osvojio je specijalnu nagradu žirija na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u čuvenom kalifornijskom letovalištu Palm Springs.

5a27154b2b0b5105977a1be17976fe37

Ovogodišnje, dvadeset četvrto po redu izdanje festivala održavalo se od 3. do 14. januara a u konkurenciji su se, između ostalih našli i francuski hit “Nedodirljivi” kao i danski film “Kraljevska afera” nedavno nominovan za Oskara.

Paskaljevićevo ostvarenje osvojilo je nagradu koja se dodeljuje uz podršku čuvenog holivudskog dramskog instituta „Li Strazberg“, saopštili su beogradski producenti „Nova film“ i „Intermedia netvork“.

„Kad svane dan“ je, kako se navodi u obrazloženju, „poetski film visokih umetničkih kvaliteta koji ističe neophodnost borbe protiv rasizma kako bi svet izbegao nove tragedije“.

Film „Kad svane dan“ srpska publika ima priliku trenutno da gleda u bioskopima širom Srbije. Ovo ostvarenje bilo je i srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji filmova van engleskog govornog područja, ali nije uspelo da uđe u uži izbor.

Priča o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Jugenlader Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao logoraš Isak Vajs.

Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi, koji su ga, pre nego što su odvedeni u logor, a sluteći šta ih čeka, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. Miša je tad imao tek dve godine.
Vajsovi su stradali u logoru, a malome Miši njegovi drugi roditelji nikada nisu otkrili da on nije njihovo biološko dete, nego samo usvojenik. U kutiji je i nedovršena partitura Kadiša, pod nazivom „Kad svane dan“, koju je komponovao logoraš Isak Vajs.

Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu, profesor muzike traga i za malo poznatom istinom o logoru Staro sajmište, jednim od najstrašnijih nacističkim logora. Istovremeno, njegova opsesija jeste da dovrši započeti Kadiš i da se maestralna molitva za mrtve izvede na mestu nekadašnjeg logora…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply