Južna Morava – redovna odbrana od poplava

Poplave Juzna Morava

Posle najnovijih padavina u kruševačkom kraju u toku popodneva, nivo Južne Morave je dostigao 310 centimetara i proglašena je redovna odbrana od poplava, rekao je večeras Tanjugu Dušan Todorović iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Poplave Juzna Morava

Prema njegovim rečima, vodostaj Zapadne Morave je oko 220 centimetara.

Na teritoriji Kruševca danas je palo od 12 do 16 litara kiše po metru kvadratnom i zabeležena su oštećenja na poljskim putevima u Petini i Dvoranu.

„Nivo Lomničke i Trmčarske reke je povećan, a grad je pao u naseljenim mestima Dubic i Rajinac“ – naveo je Todorović.

On je istakao i da su u Vrnjačkoj banji oštećena tri mosta, a poplavljeni su Pošta, Dom zdravlja i Opština.

Marić: Kritično naredna tri dana

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da, iako je kiša padala tokom cele noći, nije došlo do ozbiljnijih izlivanja reka ali da u naredna tri dana treba biti na oprezu.

„Nije došlo do ozbiljnijih izlivanja, jedino je u Osečini došlo do izlivanja potoka, tri dvorišta su poplavljena i ekipe koje rade na sanaciji su na terenu“, rekao je Marić agenciji Beta.

On je kazao da su svi kapaciteti za odbranu od poplava ojačani, budući da je kiša padala tokom noći i jutros. „Treba biti na oprezu u naredna tri dana“, dodao je Marić.

Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava proglašena je u 11 opština i jedinice za vanredne situacije u tim opštinama rade na sanaciji terena.

Najkritičnije stanje izazvano poplavama bilo je u Đunisu kod Kruševca, gde je zbog visokog vodostaja proteklih dana evakuisano 25 porodica.

Šteta od poplava oko 90 miliona dinara

Vodostaji reka u kruševačkom kraju, uključujući i Južnu Moravi kod Đunisa, koja je prethodnih dana bila kritična, su u stagnaciji ili opadanju uprkos kiši koja je noćas padala, rečeno je Tanjugu u Štabu za vanredne situacije.

Prema rečima Dušana Todorovića člana Štaba, noćas je palo oko 6,5 litara kiše po metru kvadratnom, ali to nije prouzrokovalo nove probleme i za sada je situacija stabilna.

“Prema preliminarnoj proceni, ukupna šteta na poljoprivrednim dobrima iznosi 53 miliona dinara jer je poplavljeno oko 1.200 hektara oranica, a šteta na infrastrukturi je oko 35 miliona dinara” – precizirao je Todorović.

On je istakao da se nakon posete direktora JP “Putevi Srbije” Zorana Drobnjaka i JP “Srbijavode” Gorana Puzovića Kruševcu već počelo sa sanacijom pojedinih putnih pravaca, najpre onom koji vodi ka izletištu Jastrebac.

Takođe, podsetio je da će se u dogovoru sa Puzovićem, posle 1. maja krenuti sa čišćenjem jezera na toj planini.

Oko 150 volontera, među kojim su ribočuvari, komunalni policajci, zaposleni u gradskom Vodovodu i drugi savesni građani juče su sa jezera Ćelije sakupili 1.500 džakova pet ambalaže i 20 kamiona šuta.

“Akcija čišćenja jezera će se nastaviti i danas, rekao je Todorović.

Vlada: Pomoć 60 miliona dinara za 22 poplavljene opštine

Pomoći od ukupno 60 miliona dinara biće dodeljena za sanaciju štete u 22 lokalne samouprave koje su pogođene poplavama, odlučila je danas Komisija Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda.

Šteta od poplava, procenjena na osnovu preliminarnih izveštaja lokalnih samouprava, iznosi više od 710 miliona dinara, pa će Ministarstvu finansija biti upućen zahtev za obezbeđivanje dodatnih sredstava, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije..

Ovaj dodatni novac biće raspoređen na osnovu konačnih izveštaja o proceni štete koje bi lokalne samouprave trebalo da dostave Komisiji, kojom predsedava ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede, Igor Mirović, do 5. maja 2014. godine.

Ugroženo 30 domaćinstava u naselju Atenica

Na području Čačka ali i opština Gornji Milanovac, Guče, Lučana i Ivanjice zbog obilnih padavina angažovani su svi raspoloživi kapaciteti vatrogasno spasilačkih jedinica koji pomažu građanima u sprečavanju izlivanja reka.

U čačanskom naselju Atenice zbog velikih padavina preti opasnost da voda prodre u 30 domaćinstva, izjavio je Tanjugu meštanin Rade Aleksić

Najveći problem sa žitelje tog naselje je voda koja se sliva iz pravca obližnjeg naselja Obrež, rekao je Aleksić dodavši da meštani blokiraju ulazak vode u dvorišta sa onim čime raspolažu – džakovima, daskama, krpama…

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić rekao je Tanjugu da je, zbog obilnih padavina kritična situacija u Čačku, Gornjem Milanovcu, Guči , Lučanima i Ivanjici.

Broćić je naveo i da pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica po pozivu građana odlaze na sva kritična mesta kako bi sprečile posledice nepogoda.

Iz Kraljeva je došla oblačnost a sve vatrogasno spasilačke ekipe su na terenu odlaze kod građana i pokušavaju da spreče posledice nepogode, rekao je on.

Poplave u centru Vrnjačke Banje

Bujični potoci poplavili su danas popodne centar Vrnjačke Banje.

U ovom trenutku ugrožena su domaćinstva u strogom centru, potvrdio je Tanjugu Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

“Poplavljeno je naselje Dubrava, voda je ušla u zgradu Skupštine opštine, bujični potoci tutnje ulicama ka pijaci i autobuskoj stanici. Ugroženi su i lokali u centru Banje. Naše ekipe su na terenu, situacija je trenutno veoma teška”, rekao je Kočović.

U prekidu put Poćuta-manastir Pustinja

Zbog velikih padavina koje su tokom podneva i večeras zahvatile Valjevo i okolinu u prekidu je lokalni put od Poćute do manastira Pustinja.

„Angažovana je mehanizacija, put će do jutra biti ponovo prohodan“, rekao je večeras agenciji Beta načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihailović.

On je dodao da u samom Valjevu ima problema sa kišnom i komunalnom kanalizacijom, koje nisu u stanju prime ovoliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu, te da su ekipe na terenu kako bi pomogle građanima.

Mihailović je rekao da raste reka Ljig u donjem toku pri ušću u Kolubaru, pa bi tokom noći moglo biti ugroženo desetak domaćinstava na području Lajkovačke opštine.

„Ta domaćinstva su upozorena da će možda biti evakuisana“, kazao je Mihailović.

On je dodao da su jutros rešeni problemi dva domaćinstva u okolini Osečine, koje je ugrožavala jedna od pritoka Lovačke reke.

Jadar je u selu Komirić, kod Osečina, poplavio stotinak hektara, a reka Pecka je i ovoga puta odnela delove plodnog zemljišta.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply