Jubilej mirotvorstva se obeležava u Kruševcu

krusevac

Kruševac ove godine obeležava 50 – godišnjicu razvoja ideje mira i tolerancije, a počasni predsednik organizacionog odbora je arhiepiskop Konstantinopolja, Novog Rima i Vaseljenski patrijarh Vartolomej I.

krusevac

Kako je Tanjugu rečeno u Asocijaciji za kulturu mira, osim Vaseljenskog patrijarha, počasni predsednik organizacionog odbora biće i predsednik međunarodne Asocijacije gradova vesnika mira Alfred Marder, a u počasnom odboru se nalazi i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

Podsetivši da je 1963. godine u Kruševcu osnovan prvi klub za Ujedinjene Nacije u Jugoslaviji, a zatim i opštinski savez, sekretar Asocijacije prof. dr Pavle Bubanja je istakao da je Kruševac, kao nosilac dva najveća svetska priznanja, Medalje mira i Vesnika mira UN, u obavezi da posebno proslavi 2013. godinu.

Prema njegovim rečima, ova godina jubileja biće posvećena najpre 1700 godišnjici Milanskog edikta, kao i 200. godišnjici mitropolita Petra Petrovića Njegoša, u čijem se delu „Gorski vijenac“ može naslutiti ideja mira i tolerancije.

„Proslava jubileja je cele godine, a svečana akademija biće održana 21. septembra, na svetski dan mira“, rekao je Bubanja Tanjugu.

Takođe, kako je istakao, jedan od zadataka obeležavanja mirotvorstva ove godine biće i podizanje spomenika Carici Milici, a uskoro će biti objavljen i konkurs za idejno rešenje.

Osim toga, u Asocijaciji mira razmišljaju o preimenovanju puta na relaciji Kraljevo – Raška – Novi Pazar, koji se sada naziva magistralom nesreća i smrti, u magistralu mira i tolerancije.

Ideja je dobro prihvaćena, kazao je Bubanja i dodao da će gradonačelniku Novog Pazara, takođe predložiti da za vreme kurban – bajrama organizuje novopazarske dane mira i prijateljstva, a gradonačelniku Raške da se u Studenici organizuje razgovor o miru u hrišćanskoj religiji.

U organizaciji Asocijacije za kulturu mira su za 50 godina održane mnogobrojne konferencije, izložbe, konkursi o temi mirotvorstva, a podignuta su i dva jedinstvena spomenika u Kruševcu, „Spomenik mira“ i spomenik „Majka Srbija i majka Grčka. Takođe, u tom gradu postoji i naselje UN, čije ulice nose nazive nekadašnjih generalnih sekretara, kao što su Trigve Li i U Tant.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply