JP Kruševac Stan – osnovano preduzeće nije počelo sa radom

U „magli“ ostala briga o stambenim zgradama

JP „Kruševac stan“ je trebalo da se bavi izgradnjom socijalnih stanova. Problem novac, ali i radnici

 U „magli“ ostala briga o stambenim zgradama

Javno preduzeće „Kruševac stan“, koje je trebalo da vodi računa o održavanju stambenih zgrada i brine, između ostalog, o socijalnoj stambenoj politici, ni skoro dve godine od osnivanja nije proradilo, uprkos obećanjima gradskih vlasti.

 

– Preduzeće nije proradilo zbog nedostatka sredstava, a i zbog donošenja zabrane za zapošljavanje novih radnika u javnim preduzećima i ustanovama u naredne dve godine – rečeno je „Novostima“ u Gradskoj upravi.

Odluka o osnivanju JP „Kruševac stan“ doneta je na sednici Skupštine grada decembra 2012. da bi potom preduzeće bilo i zvanično upisano u APR. Iz budžeta se, kako nam je predočeno, ne izdvajaju sredstva za ovu firmu, osim osnivačkog uloga u iznosu od 60.000 dinara. U Gradskoj upravi nisu odgovorili na naše pitanje kome će onda biti poveren najavljeni nastavak izgradnje socijalnih stanova, što je posao koji bi trebalo da bude poveren upravo ovom preduzeću.

Prošlog januara su gradske vlasti saopštile da Kruševac nikada od države nije mogao da dobije kreditnu podršku od 2,5 miliona evra za izgradnju 100 socijalnih stanova, jer se Gradska stambena agencija, „preteča“ JP „Kruševac stan“ nije nikada registrovala. I dok aktuelna vlast optužuje bivšu da su sa izgradnjom socijalnih stanova započeli Skadar na Bojani, iz bivše vlasti odgovaraju da bi stanovi bili već završeni da nije ugašena stara agencija.

– Sada nemamo ni Gradsku stambenu agenciju koja je bila u osnivanju, a ni JP „Kruševac stan“, čijim formiranjem je prethodna agencija prestala da radi – iznosi Desimir Pavlović, bivši gradonačelnik Kruševca, dodajući da je GSA bila „povoljnije rešenje, jer bi se finansirala od strane donatora i republičkim sredstvima“.

Tek, JP „Kruševac stan“ je septembra 2013. dobio i v. d. direktora, Velibora Jovanovića. U Gradskoj upravi kažu da on ne prima platu, niti je ikad primao, s obzirom na to da preduzeće nije radilo. Jovanovića smo zatekli na drugom radnom mestu.

– Radio sam volonterski sve do 26. aprila 2014, tada na Skupštini nije bilo reči o produženju mandata – rekao nam je Velibor Jovanović, direktor kruševačke ispostave AMSS.


ODRŽAVANjE JE NA STANARIMA

INTERESANTNO je da je grad od 1947. do 2002. imao preduzeće koje se takođe zvalo „Kruševac stan“. Potom je briga o održavanju stambenih zgrada pala na skupštine stanara, što je u nekim slučajevima izazvalo samo veće probleme. Jer, građani teško da mogu da skupe sredstva za popravku liftova, instalacija, protivpožarnih aparata, sekundarne toplovodne mreže.

NAPLATA

JEDNA od ideja pri formiranju JP „Kruševac stan“ bila je i da novoformirano preduzeće krene sa sistemom objedinjene naplate, kako bi se građanima olakšalo plaćanje usluga, nalik na praksu „Infostana“ u pojedinim gradovima. Još uvek, međutim, Kruševljani na posebnim šalterima izmiruju račune za JKP, Gradsku toplanu, EPS.

 

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply