Jovan Dašić, bajker informatičar, snima video klipove na svom motoru!

Jovan Dašić na zadatku

Mladi informatičar Jovan Dašić iz kruševca postao pravi majstor za kratke filmove, koje snima putujući na motoru. Njegovi klipovi su sve popularniji i mogu da se prate na zvaničnom jutjub-kanalu. Upravljao jednom rukom

 Jovan Dašić na zadatku

Jovan Dašić na zadatku

PROFESOR informatike Jovan Dašić (31), iz Kruševca, postao je hit na internetu. Njegovi kratki filmovi u formi video-klipa koje snima putujući na motoru sve su popularniji, ali ne predstavljaju klasično „beleženje“ pređenih kilometara. Originalna dela stvara eksperimentišući akcionom kamerom.

– Osim na kacigu, kako kameru postavlja većina „vlogera“ na motoru, opremu ugrađujem na različite delove mašine ili tela i tako gledaoci klipova na „Jutjubu“, ali i oni koji me prate putem društvenih mreža, imaju dinamičniju sliku – priča za „Novosti“ Jovan Dašić, čiji klipovi „Jovan Moto adventurs“ mogu da se prate na njegovom zvaničnom jutjub-kanalu, fan-stranici i na ličnom fejsbuk-profilu.

– Mislim da je taj način snimanja daleko dinamičniji od snimka iz jednog kadra. Uz to, trudim se da filmovi budu što kraći, jer pažnja objektivno popusti posle nekoliko minuta.

Da snima dok putuje, mladi informatičar poželeo je pre dve godine, iako voli i vozi motore znatno duže. Svoja putovanja do „Si dens“ festivala na budvanskom Jazu i do Novog Sada, gde je bio na „Egzitu“, prvo je prošle godine pokazao prijateljima.

– Posle pozitivnih komentara, rešio sam da se ozbiljnije posvetim celoj priči, nabavio sam profesionalniju opremu, a kako od 2004. godine izučavam montažu, fotografiju i snimanje, vrlo brzo sam se izveštio – kaže nam Jovan. – Počeo sam sa fotografijama na „Instagramu“, a potom iskoristio društvene mreže da proverim da li će video-materijal izazvati interesovanje.

PREVALIO 4.000 KILOMETARA – SAMO sam u zadnja dva meseca prevalio 4.000 kilometara, a cilj mi je da nasnimi putovanja, ljude, događaje i prirodu u Srbiji, posle čega ću preći na inostranstvo – pročuje kruševački autor. – Iako radim tokom cele nedelje, jer vodim izdavačku kuću i štampariju, nije mi teško da putujem i snimam. Želja mi je da ljudima pokažem kako ne treba da samo stoje u mestu.

Prva putovanja neobični režiser proveo je na manjem čoperu, „jamahi viragu“ od 250 kubika. Potom je nastavio da putuje na „hondi CX 500“ i snima akcionom kamerom namenjenom skejterima, biciklistima, snouborderima.

– Među bajkerima vlada solidarnost, tako da mi „kolege“ sa mnogo boljim motorima uvek pomažu na putu – otkriva informatičar. – Svima je i zanimljivo kada me sretnu kako vozim i snimam. A bilo je tu i rizičnih situacija. Upravljao sam motorom jednom rukom, dok sam u drugoj držao selfi-stik sa kamerom usred kanjona Morače. Okupljanja bajkera, festivale i druge zanimljive događaje snimao sam i kamerom postavljenom na štapu na kacigi sa kontrategom, kako bi se okretala kada pomeram glavu …

Od ove godine, Dašić svakog vikenda pakuje profesionalne dodatke, a destinacijama zadaje temu i priču. Kampovanje na Avali, prelazak preko Golije i Kopaonika, vodopadi, manastiri. U planu su avanture do kanjona Uvca, Đavolje varoši, Drvengrada.

MOTO-AVANTURE

JOVANOVE moto-avanture su ove nedelje prvi put javno predstavljene u Kulturnom centru Kruševac, a promociji je prethodio defile Nezavisnog udruženja bajkera. Zanimanje „vlogera“, autora koji postavljaju video-materijala na „Jutjubu“, kako se čulo na promociji, sve je popularnije u Srbiji. Poznate „vlogere“ u svetu prati i više miliona ljudi.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:614342-Jovan-rezira-na-dva-tocka

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply