Jezero Ćelije, raj za odmor i opuštanje

I jedriličari uživaju na jezeru Ćelije

Omiljeno izletište na putu do Kopaonika vikendom okupi i 2.000 ljudi. Jezero Ćelije prvobitno je zamišljeno kao podrška HE „Đerdap“

 I jedriličari uživaju na jezeru Ćelije

Više od 2.000 ljudi, svakog vikenda, organizuje mini-letovanje na popularnom jezeru Ćelije, na oko 25 kilometara od grada pod Bagdalom ka Kopaoniku. Ova veštačka akumulacija – koja privlači turiste od 1979, iako prvobitno nije bila namenjena za kupanje, već za podršku infrastrukturi HE „Đerdap“ kod Kladova – nikada nije bila posećenija. S obzirom na to da pored jezera ne postoje drugi sadržaji, meštani Brusa, Kruševca, Aleksandrovca i okolnih mesta sami ih stvaraju: pored jedrilica, od ove godine, na vodi zelenoj od okolnih šuma mogu se videti i pokretni kafići koji „plove“ na pedale, pa i splav sa motornim pogonom i hromiranim krstom (na slici).

– Narod je sve siromašniji, a jezero ipak sigurnije od Morave – objašnjava Dejan Ristić, koji sa porodicom i prijateljima redovno dolazi na izlete. – Ljudi organizuju roštilj, igraju odbojku na pesku, kupaju se i odmaraju, a temperatura je za pet-šest stepeni niža nego u gradskoj vrevi.

Stručnjaci nisu oduševljeni što se narod u jezeru i kupa, ali lepoti prirode retko ko može da odoli – uprkos sve većem broju motornih čamaca i skutera, što je inače striktno zabranjeno. Uskoro će, međutim, „zaživeti“ i Prostorni plan jezera, koji deset metara od vode ne predviđa bilo kakve objekte, pa se iskreni zaljubljenici u jezero nadaju da će nelegalne građevine biti uklonjene.

SLIKARI UMETNIČKA naseobina „Molitve na jezeru“, kraj Ćelija – svake godine – okupi mnogobrojne slikare, a jedan od njih, Živorad Milanović Maki, ujedno je i idejni tvorac neobičnog okupljanja umetnika koji inspiraciju nalaze u prirodi.

– Osim što bez kontrole niču vikendice, kupači sami zauzimaju obalu podižući kućice od drveta, te ih ograđuju žicama. Jednostavno, opšte dobro proglašavaju za privatnu svojinu – ukazuju Milenkovići iz okoline Kruševca.

RIBE

PECAROŠI u jezeru koje se prostire na oko 600 kvadratnih kilometara i duboko je od deset do 40 metara love deveriku, štuku, smuđa, soma, šarane… o kojima brine ribočuvarska služba „Rasina plus“, u kojoj procenjuju da u okrugu ima više od 4.500 ribolovaca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply