Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima – prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta

Veliko priznanje – NIKO KAO RADA: Jednoglasnom odlukom tradicionalna Svetosavska nagrada dodeljena profesorki Maksimović

Petočlani žiri Kulturnog centra Kruševac – Savet za dodelu Svetosavske nagrade doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnik ovog velikog priznanja koja se tradicionalno, kao trajni oblik priznanja za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, dodeljuje svake godine, bude profesorka dr Radmila Maksimović.

Savet za dodelu Svetosavske nagrade, kojim je predsedavala direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević, jednoglasno je odlučio da ovo veliko priznanje, koje se od 2005. godine dodeljuje pojedincima za izuzetna zalaganja u oblasti stvaralačkog i humanitarnog rada, ove godine pripadne profesorki Maksimović.

U obrazloženju nagrade se navodi da „imajući u vidu širok spektar aktivnosti kojima se u kontinuitetu uspešno bavi Radmila Maksimović, a to su nauka, prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta„, Savet smatra da je ovogodišnja Svetosavska nagrada otišla u prave ruke.

Radmila Maksimović, Rada Zeka, rođena je 17. septembra 1954. godine u Adi u opštini Osijek. Gimnaziju je završila u Apatinu, a diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta na grupi za hemiju stekla je u Beogradu gde je i magistrirala. Doktorirala je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu iz oblasti toksikološke biohemije i dobila zvanje kliničkog biohemičara.

Bila je rukovodilac Laboratorijskom službom Doma zdravlja u Kruševcu odakle je i otišla u penziju.

Od 2009. godine bila je docentkinja na Univerzitetu Aperion u Banja Luci, a od 2012. na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik je vanredni profesor za biohemijsku grupu predmeta. Radi i kao profesorka na Visokoj hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu.

Objavila je veliki broj stručnih publikacija u zemlji i inostranstvu i spoljna je saradnica Medicinskog fakulteta u Nišu i Medicinskog fakulteta u Prištini. Napisala je i publikovala četiri univerzitetska udžbenika: Osnovi medicinske biohemije, Hemija u zdravstvu, Kliničko-laboratorijska dijagnostika i Klinička biohemija.

Gospođa Maksimović je jedna od osnivačica Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina, bavi se i književnim stvaralaštvom, napisala je romane „Razgovor sa Pavlom“, „Nizvodno Vukom“, „Freska“ i „Balkanski mostov“i, zatim sonetni venac „Tebi i rodu svom“ i dečiju predstavu „Rasinska bajka“. Osnivačica je ŽFK Napredak i Bridž kluba u Kruševcu i članica Stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina.

Krunom svog rada smatra pokretanje Parohijskih sportskih igara u Kruševcu za koje je tada dobila blagoslov vladike niškog Irineja, a koje su se potom proširile na druge krajeve Srbije.

Radmila Maksimović je i članica Gradskog veća grada Kruševca.

Svetosavska nagrada sastoji se od Svetosavske povelje i novčanog dela, a biće uručena na Svetosavskoj akademiji koju (ove godine u smanjenom obimu zbog epidemiološke situacije) Kulturni centar organizuje u saradnji sa Eparhijom kruševačkom i pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.

Izvor: Kurir.rs/Ž. Milenković

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3610575/niko-kao-rada-jednoglasnom-odlukom-tradicionalna-svetosavska-nagrada-dodeljena-profesorki-maksimovic

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply