Jedino se zastupnici kapitala i upravnici bogate dok fabrike propadaju

Krusevac

Najviše koristi od propadanja kruševačkih preduzeća imaju stečajni upravnici i zastupnici kapitala, piše „Blic“.

Krusevac

U firmama koje su ostale bez radnika primaju visoke apanaže i nagrade, neki i na više mesta i – rasprodaju preostalu imovinu. Od 2002. godine u Kruševcu je u stečaj ili likvidaciju otišlo sedam preduzeća sa oko 3.000 radnika. Najdrastičniji primer je Građevinsko preduzeće “Jastrebac” koje se u stečaju nalazi 12 godina i po tome je rekorder u Srbiji.

„Kada smo otišli u stečaj, imali smo dug od 15 miliona maraka, dok je vrednost imovine procenjena na 30 miliona maraka. Za proteklih 12 godina još nije napravljen ni popis imovine, a prodati su objekti i sredstva vredni oko 160 miliona dinara. Najveću korist od toga imalo je petoro stečajnih upravnika koliko ih se promenilo u ovom periodu“, kaže Živomir Radovanović iz Odbora za zaštitu prava radnika “Jastrepca”.

Više od 700 radnika “Jastrepca” podnelo je tužbu sudu u Strazburu i osudilo državu da im plati neisplaćene zarade. Sada će država novcem poreskih obveznika platiti nerad svojih službenika.

Pored stečajnih upravnika, od propadanja preduzeća jako lepo žive i zastupnici kapitala, piše „Blic“.

„Zastupnici kapitala koji primaju dobru apanažu u po nekoliko preduzeća ponašaju se i kao direktori i kao predsednici nadzornih odbora. Mnogi od njih umesto da brinu o pokretanju proizvodnje pokušavaju da firme oteraju u stečaj kako bi ih prodali. Imamo pozitivan primer HI “Župa” gde je nakon socijalnog programa pokrenuta proizvodnja i vraćen deo radnika, ali i negativan kao što je “Savremeni dom” gde se ništa ne dešava“, objašnjava Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata. On dodaje da “Savremeni dom” ima vrednu imovinu i lokale i da je zbog toga “zanimljiv”.

„Direktor u “Savremenom domu” je Nikola Vulović iz Kraljeva, rođak Petra Vulovića koji je kao stečajni upravnik vodio više od 50 firmi“
, objašnjava Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.

Plata zastupnice 324.000 dinara
Zaposleni u Fabrici maziva su pre par meseci izneli podatak da Ljubomir Šubara u njihovom preduzeću prima 180.000 dinara, a od “Savremenog doma” još 70.000 dinara mesečno, dok radnici “Trajala” tvrde da Sonja Veselinović, zastupnica kapitala u ovom preduzeću, ima mesečna primanja od 324.000 dinara!

Nebojša Radenković je zastupnik kapitala u Fabrici ulja i NIP “Pobeda” i kaže da su njegova mesečna primanja oko 120.000 dinara koje mu isplaćuje Agencija za privatizaciju.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply