Izložba Rukodelje

Rukodelje

U izložbenom prostoru Narodnog muzeja Kruševac otvorena je izložba „Rukodelje“, Dušana Milisavljevića, protomajstora Srpske pravoslavne crkve, kopiste i dizajnera dvorskog i crkvenog nameštaja.

Rukodelje

Pred kruševačkom publikom našla su se dela Dušana Milisavljevića koja predstavljaju plod višedecenijskog rada, zbog čega je nosilac Gramate Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i drugih visokih crkvenih priznanja, kao i medalje Grada Zemuna. Milisavljević je stručnjаk zа bаrok, dizаjneа dvorskog i crkvenog mobilijаrа koji je radio zа Sаbornu crkvu u Beogrаdu, Crkvu Vаsilijа Ostroškog nа Bežаnijskoj kosi, Svetog Tome u Novom Beogrаdu, zа hrаmove, mаnаstire, episkopske i vlаdičаnske dvorove u Žiči, Krаljevu, Šidu, Bjeljini, Kаrlovcimа, Rijeci, Oslu, Ahenu, Beču, Čikаgu. Ovа veštа rukа stvorilа je vlаdičаnski tron u pozlаti koji krаsi  Blаgoveštenje kаblаrsko. Nаjveće priznаnje dobio je od pаtrijаrhа srpskog  Pаvlа, kаdа je proglаšen  2003. godine zа protomаjstorа Srpske Prаvoslаvne Crkve i srpskog dobrotvorа Prvog redа

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti, viši savetnik Muzeja primenjene umetnosti Dušan Milovanović. Replike dvorskog i nameštaja sa nacionalnim stilskim obeležjem, kao i crkveni mobilijar rađen za hramove u zemlji i rasejanju, biće postavljene u Izložbenom prostoru Muzeja do kraja juna.

„Taman kad smo pomislili da je sve gotovo (u pitanju je svakako naša greška i slaboverje) i da su stari zanati i stare forme zauvek potonuli u pepeo prošlosti i da je savremeni oljušteni, obezdušni i gladni dizajn jedina realnost naših domova, a preti da nam se useli i u hramove, pojavio se najednom čudni čovek s mnogostrukim talentima, plemenitog iskaza i čistoga srca i da da nadu i da nam otvori novi horizont. To je Dušan Milisavljević…“, navodi u tekstu kataloga.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply