Izložba fotografija starog Kruševca

album3.jpg

Na izložbi „Porodični album“, koja je izazvala veliko interesovanje Kruševljana, izložene su fotografije s kraja 19. i početka 20. veka. Slike iz privatnih kolekcija i fotografskih ateljea unele su u Narodni muzej duh starog Kruševca i mnoštvo životnih priča.

album3.jpg

Po ugledu na vladare i visoku aristokratiju, u novoformiranom građanskom društvu Srbije na prelomu 19. i 20. veka, portreti i porodične fotografije  bili  su veoma popularni. U to vreme otvaraju se i prvi fotografski ateljei u Kruševcu.

Na izložbi „Porodični album“, koja je izazvala veliko interesovanje Kruševljana,  našle su se upravo fotografije iz tog perioda, od kojih svaka, čak i ona požutela, ima svoju životnu priču.

Inženjer Radovan Rajković unuk je  rezervnog potpukovnika Miloša Ćirkovića i jedan od sinova blizanaca uglednog kruševačkog trgovca koji je imao porodičnu manufakturu  tridesetih godina prošlog veka.

Stare albume svojih predaka uspeo je da sačuva od okupatora i oslobodilaca, i danas ponosno, i vedro, govori o vremenu i događajima čiji su delići zabeleženi na fotografijama.

album2.jpgIz porodičnog albuma Radovana Rajkovića

„Moj otac je imao tri kamere, a najviše fotografija napravio je lično, na svojim putovanjima“, priča Radovan Rajković. „Obišao je čitavu Evropu, bio je i u Egiptu. Listajući stare albume, shvatio sam po fotografijama da je na svadbeno putovanje našim porodičnim autom.  Zamislite to putovanje 1936. godine po onim putevima.“

Radovan Rajković ima mnogo fotografija članova šire porodice iz vremena kada su se za fotografisanje nosili cilindri i najbolja odela.

Dok su imućniji Kruševljani imali svoje aparate, drugi su se fotografisali u ateljeima  Milana Mandića, Miloša Kostića i Dragomira Jovanovića.

Povod za fotografisanje najčešće su bila venčanja, krštenja, rođendani i slave.

Neke od fotografija sačuvanih u starim kredencima, kutijama i sanducima, ponovo su ugledale svetlo dana na izložbi u Kući Simića, u čijoj su neposrednoj blizini mnoge od njih i snimljene.

Stari albumi 1.jpgAutorka izložbe Zorana Drašković Kovačević

Tokom pripreme izložbe, po rečima autorke Zorane Drašković Kovačević, upućen je javni poziv koji je dugo bio otvoren.

„Javljali su nam se potomci starih Kruševljana, imućnijih trgovaca i zanatlija, ali i vlasnika fotografskih ateljea. Dobili smo oko 350 fotografija i izabrali 150. Bilo je divno vratiti se u prohujala vremena i čuti priče koje su nam malo poznate“, kaže Zorana Drašković Kovačević, koja se nada da će takve izložbe ubuduće privuži još veži broj Kruševljana.

Izložbom  „Porodični album“, organizator Narodni muzej priuštio je posetiocima lep, romantičan i pomalo setan uvid u prošlost starog Kruševca koji još nije izbledeo u sećanjima najstarijih žitelja.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply