Izgradnja vodovoda u selima Rasinskog okruga

Gradi se vodosistem za sela Rasinskog okruga

Крушевачки предшколци на приредби поводом Светског дана вода (Фото: Р. Станковић)

 

 

Kruševac – Podizanje svesti o značaju vode za sadašnjost i budućnost čovečanstva, naročito mladih, bila je ključna poruka sa priredbe kruševačkih predškolaca povodom obeležavanja Svetskog dana voda, 22. marta, na Trgu kosovskih junaka. Povodom tog praznika, Javno komunalno preduzeće „Vodovod” započelo je radove na izgradnji prvog dela vodosistema, za najsevernija sela grada Kruševca, preko Zapadne Morave, na obodu Šumadije, koja će do kraja godine dobiti zdravu pijaću voda sa regionalnog sistema, koji se nalazi pored jezera Ćelije na reci Rasini.

Pored priredbe u centru grada, održano je niz manifestacija u organizaciji „Vodovoda”, Turističke organizacije, Kruševačkog pozorišta, Kulturnog centra i Narodnog muzeja. Direktor JKP „Vodovod” Vladimir Milosavljević, obraćajući se mališanima Predškolske ustanove „Nata Veljković” i okupljenim građanima, naglasio je da „svest o značaju vode treba razvijati od najranijeg uzrasta i permanentno podsećati sve generacije na potrebu racionalnog korišćenja i čuvanja našeg bogatstva”.

– Naše preduzeće i Kruševac kao centar Rasinskog upravnog okruga realizovali su projekat rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Fabrike vode u Majdevu u vrednosti od sedam miliona evra, koji je finansirala EU, tako da su zdravu pijaću vodu januara ove godine dobili i građani Ćićevca i Varvarina. U toku je realizacija drugog važnog projekta – izgradnja više postrojenja za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, čijim okončanjem će Kruševac biti svrstan u najmodernije evropske gradove u oblasti regulacije, tj. prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Do sada je završena izgradnja gradskih kolektora, trenutno se rade seoske kanalizacione mreže i kolektori, a uskoro ćemo započeti i montažu glavnog postrojenja za preradu otpadnih voda – rekao je Vladimir Milosavljević.

Do kraja godine pijaću vodu sa jezera Ćelije, sa granice grada Kruševca i opštine Brus, dobiće prekomoravska sela: Konjuh, Brajkovac, Kamenare, Lazarevac, Komorane i Globare.

Povodom Svetskog dana voda učenici srednjih škola obišli su vodozahvat na jezeru Ćelije i Fabriku za preradu vode u Majdevu. U amfiteatru crkve Lazarice prikazan je film „Velika tajna vode”. Turistička organizacija izdala je više prospekata pod nazivom „Vode našeg kraja”, koji svedoče o vodnom bogatstvu, srednjovekovnim česmama, banjama – izvorima sumporovite i lekovite vode i modernim spa centrima na području Rasinskog okruga.

Izvor: Politika.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply