IZBORI 2016: Grupe građana u Rasinskom okrugu polako osvajaju vlast

Pokret za očuvanje opštine Ćićevac

IZBORI 2016. Kruševac: Grupe građana po meri glasača – Izbori još jednom potvrdili snagu lokalnih pokreta u Rasinskom okrugu. Iako mahom nejake za formiranje vlasti, postaju nezaobilazni faktor

 

 Pokret za očuvanje opštine Ćićevac

Pokret za očuvanje opštine Ćićevac

KRUŠEVAC – Četiri lokalna pokreta su uspela da pređu cenzus ili da čak trijumfuju na izborima održanim u Rasinskom okrugu. GG „Temnićka alternativa“ se u Varvarinu prvi put pojavila na političkoj sceni i, sa 5,73 odsto osvojenih glasova, obezbedila dva mesta u lokalnom parlamentu u koji ulaze zajedno sa SNS (17 mandata), SPO (14) i SPS-JS (8).

– Zbog zasićenja od prevelikog broja obećanja i prevara, glasači se okreću lokalnim snagama – procenjuje Bratislav Petrović, lider pomenute GG, dok analitičari smatraju da je presudno bilo dobro poznavanje komšijskih (ne)prilika, odnosno obraćanje biračkom telu sa karakterističnim i konkretnim predlozima.

„Temnićka alternativa“ je, tako, u kampanji insistirala na osnivanju zemljoradničkih zadruga, smanjenju opštinske administracije, formiranju mobilne lekarske ekipe za rad na selu…

Ali „zaigralo“ se i na kartu najlokalnijih osećanja, pa je GG „Pokret za očuvanje opštine Ćićevac“, koji je – sa 43 odsto osvojenih glasova – iza sebe ostavio i SNS (26), i NS (18 procenata), poručivao kako neće dozvoliti da im „dovode i zapošljavaju Kruševljane, a da naša deca postanu građani drugog reda i da idu po dokumenta u Kruševac“.

– Pokret smo i osnovali kako bismo sprečili pretenzije da postanemo kruševačka opština – tvrdi Zlatan Krkić, lider Grupe građana i, 2003, predsednik opštine Ćićevac.

Pokret za Župu

A da na lokalnim izborima ne treba da se bave Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom među prvima su, utisak je, shvatili u Aleksandrovcu, pa će tamošnja GG pod nazivom „Pokret za Župu“ – koja je već godinama na vlasti – imati 32 od ukupno 59 odbornika. Njihov lider Jugoslav Stajkovac kaže da zato nikada i nisu vodili visoku politiku, već su se bavili konkretnim, svakodnevnim problemima sugrađana.

I ljude iz Brusa će u lokalnoj skupštini predstavljati jedna netipična politička snaga – grupa građana nazvana „Disko Predolac“, koju predvodi bivši naprednjak Radisav, koji je ispred prezimena stavio svoj – nadimak. Sa 5,46 odsto osvojenih glasova njoj pripada jedan mandat, što u ovoj potkopaoničkoj opštini nije uspelo ni znatno većim strankama, poput SNP, JS i DS.

 

„MALI“ UVEK NA ISKUŠENjU

DA lokalno udruživanje i usitnjavanje izborne ponude i te kako može da pripomogne većim strankama, potvrđeno je u Kruševcu. Jer, GG „Građanska alternativa – za Kruševac“ i GG „Volim Kruševac“ su zajedno osvojile 3,74, a razjedinjene DSS i Dveri skupa bi ušle u skupštinu sa 6,45 odsto glasova. Ovako, čak 25,92 procenata glasova – koliko je osvojilo devet izbornik lista ispod cenzusa – „prelilo“ se procentualno na tri opcije koje su ušle u lokalni parlament: SNS, SPS-JS i DS. Najviše su profitirali naprednjaci, koji će imati 52 od ukupno 70 mesta.

Izvor: Novost.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply