Iz kruševačkog jezera Ćelije uklonjeno 150 džakova komunalnog otpada, uglavnom plastike i plutajućeg smeća

150 DŽAKOVA OTPADA: Očišćeno jezero Ćelije kod Kruševca

Foto: Profimedia/ilustracija

Velika količina otpada

Iz kruševačkog jezera Ćelije uklonjeno je 150 džakova komunalnog otpada, pre svega plastične ambalaže, koji se u njega slilo tokom obilnih padavina prošlog vikenda, kažu iz kruševačkog vodovoda.

Otpad nije ušao u deo jezera koji se koristi kao vodozahvat, jer su već tokom vikenda postavili barijeru na jezeru.

U Vodovodu napominju da vodosnabdevanje nije bilo ugroženo otpadom.

– Uklonili smo najveći deo otpada kako bismo uklonili potencijalne zagadjivače i smanjili negativan uticaj na kvalitet sirove vode – rekao je izvršni direktor za sanitarnu zaštitu i održivi razvoj u kruševačkom Vodovodu Saša Antić.

Ekološka katastrofa

Foto: Profimedia

Naveo je da je to preduzeće spremno smo za novi talas padavina i topljenje snega koji će doneti nove količine otpada, te postavljaju još jednu barijeru koja će sprečiti rasturanje otpada po jezeru.

Podsetio je da se to ponavlja ponavlja svake godine kada počnu kiše i topljenje snega na Kopaoniku te otpad sa teritorija Brusa i Blaca i divljih deponija duž toka Blatašnice i Rasine stigne do jezera.

U ovakvim situacijama, ukazao je Antić, nadležne su da reaguju komunalne službe tih opština, a problem bi konačno trebalo bude rešen izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu.

Kruševački Vodovod svake godine angažuje deset radnika koji tokom proleća i leta čiste tridesetak kilometara priobalja jezera, deo od uliva Rasine do vodozahvatne kule, a uz to ukazuju meštanima na značaj ošuvanja čistoće vodozahvata Ćelije.

Izvor: Srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/150-dzakova-otpada-ocisceno-jezero-celije-kod-krusevca-2021-02-02

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply