Iz IMK 14. oktobra uz otpremnine otišlo 692 radnika da se bave poljoprivredom, uglavnom!

U preduzeću, koje je u resnjtrukturiranju, radile porodice. Mnogi su sada poljoprivrednici

 

Mnogima je radno mesto u IMK “14. oktobar” bilo prvo. Pokazalo se da je i poslednje, iako je većina među 692 radnika koji su prihvatili socijalni program, verovala da će u pogonima dočekati penziju. Tek, i pored prvog ozbiljnijeg novca koji im je legao na tekuće račune nakon dužeg vremena, radnici s gorčinom napuštaju fabrički krug.

 

– Radio sam ovde 35 godina i šest dana, osam radnih mesta promenio – nabraja sada već bivši magacioner Nebojša Vesković. – U ovoj fabrici mi je i deda ostavio kosti. Radila je tu i žena, tu smo se upoznali. Sećam se da smo imali i redovne plate i s pesmom odlazili na posao. Zadnjih godina, živimo od poljoprivrede od oranica u Kupcima i u Slatini.

Đorđe Simonović prošao je put od planera, preko tehnologa do sindikalca. Dve trećine novca od otpremnine poslužiće mu da vrati dugove. Nakon 37 godina i 17 dana rada odlazi u pčelare.

– Otpremnina od 371.000 dinara, koliko je određeno za ovu moju kategoriju sa primanjima sa biroa pet godina do penzije, vredi mojih 36 godina staža – kaže nam Ljubiša Velimirović.

Inženjer informatike Zlatibor Blagojević masovno napuštanje IMK “14. oktobar” vidi kao dokaz da je Srbija – zemlja čuda.

– Samo kod nas radnici iz proizvodnje žele da što pre ostare i odu na budžet – smatra Blagojević. – Primaću oko 32.000 dinara sa biroa, što je novac koji ovde nisam video zadnjih 10 godina. Supruga je imala pun radni staž u “Trajalu”. Sada je prezadovoljna što njenih 22.000 dinara penzije ne podležu smanjenju, jer su i ovako ispod svakog dostojanstva.

Odlazak radnika iz nekadašnjeg giganta, koji je svojevremeno upošljavao oko 8.000 radnika, državu je koštalo više od 400 miliona dinara. Radnicima se i dalje duguje na desetine plata, regres, posmrtnine, bolovanja, putni troškovi i nepovezan randi staž od četiri godine. Vlada je donela odluku o overi zdravstvenih knjižica, a zaposleni se nadaju da će se i problem nepovezanog staža od četiri godine rešiti do kraja privatizacije.

 

LOŠE PROŠLI

NAJGORE su u realizaciji socijalnog programa prošle radnice koje su lane imale povoljnije uslove za odlazak, ali su zbog produženja radnog veka izvisile za bolje opcije, kao i radnici koji su se izjasnili za uzimanje 300 evra po godini staža, a država je taj iznos smanjila za trećinu. Za tako umanjene otpremnine izjasnilo se, ipak, 299 radnika, njih 195 biće na birou pet godina do penzije, za opciju od 10 bruto plata odlučio se 151 radnik, dok će, takođe, uz propisanu pomoć, 47 radnika biti na evidenciji NSZ dve godine do penzije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply