Ivan Starinac: Otvoreno pismo gradonačelniku Kruševca

Samoodbrana portal Krusevac pismo Gasicu

Kruševljanin, Ivan Starinac, podelio je svoje otvoreno pismo gradonačelniku na društvenim mrežama, pa i na facebook stranici 037ks.com, a mi pismo prenosimo u celosti

Samoodbrana portal Krusevac pismo Gasicu

Poštovani gradonačelniče,

Obraćam Vam se ovim putem u nadi da ćete ispoštovati širi auditorijum i dati odgovore na neka pitanja koja interesuju naše sugrađane. Naime, kao što ste već upoznati, mesecima se zalažem za poboljšanje stanja u vrtiću “Labud” u Pejtonu. Dana 21. Oktobra bio sam na sastanku sa Vesnom Živković, direktorkom PU “Nata Veljković”, na njen poziv jer je iskazala želju da se zahvali svima koji su donirali igračke za vrtić. Ovim putem prenosim pozdrave direktorke svima koji su bili uključeni u akciju.

Znate da je sva ta priča krenula još od članka u “Blicu” oko prokišnjavanja vrtića. Do sada je dosta toga učinjeno, vrtić je spolja prekrečen, uklonjeni grafiti, žardinjere oslikane, neke od prostorija prekrečene, saniran ravni krov itd. Sve je to pohvalno ali želim da nam razjasnite neke stvari oko finansiranja.

Naime, direktorka mi je u prijatnom i neformalnom razgovoru saopštila da se dosta toga radi iz donacija koje vrtić dobija a na njene molbe i pisma koja je uputila na razne adrese. Preduzeće “Nikolo” doniralo je trem-nadstrešnicu za objekat u Pionirskom parku, jedna firma sav elektromaterijal za saniranje problema sa osvetljenjem u vrtiću “Neven” (kablove, prekidače, neonke), “ProCredit banka” je jedina banka koja se uključila u akciju pomoći dajući ne baš beznačajan iznos od 800.000 dinara za razliku od SVIH ostalih banaka kojima je dopis upućen, što samo pokazuje njihovo društveno odgovorno ponašanje (za razliku od recimo “Dunav osiguranja” koje sam ranije pominjao u vezi osiguranja dece).

Nego, da pređem na poentu priče. Za svaku pohvalu je požrtvovanje direktorke i želja da nešto promeni nabolje. Ono što se nikako ne uklapa u celu priču je to što ona zna da ima oko 40-tak prekobrojnih radnika, koji ovu ustanovu na mesečnom nivou koštaju oko 2.000.000 dinara (plate i doprinosi). Tu brojku ste i vi izneli u jednoj od svojih izjava na sajtu grada Kruševca. Direktorki su ruke vezane i kaže da ne može da ih otpusti, jer je sve to na “višem nivou”. Dakle, uzevši u obzir da saniranje krova vrtića iznosi oko 400.000 dinara, samo za jedan mesec bi moglo da se sanira 5 krovova i spreči prokišnjavanje. Takođe, fond od 300.000 dinara za nabavku igračaka putem tendera je više nego smešan (na 3.000 deteta to se hvata po 100 dinara po detetu na godišnjem nivou, što nije dovoljno ni za jednu najprostiju igračku u kineskoj radnji). Da li je toliko teško sastaviti spisak radnika koji su zapošljeni u poslednje vreme i utvrditi da li je za njima bilo potrebe ili spadaju pod kategoriju “stranačko zapošljavanje” i uraditi nešto po tom pitanju konačno, kako bi institucija profunkcionisala normalno.

PROČITAJ JOŠ:  Kovid situacija u Rasinskom okrugu i dalje je neizvesna, zbog velikog broja inficiranih građana na dnevnom nivou, još 139 zaražene osobe

Dakle, nije tačno da novca nema, već se u sve to upliće politika i koalicioni partneri gledaju usko samo svoje stranačke interese tj. mogućnost da svoje stranačke poslušnike “uvale na državna jasla” kao znak zahvalnosti. Shvatam Vašu strast prema kocki koju delite sa gospodinom Anđelkovićem iz “Jedinstvene Srbije” i opkladama koje ste imali sa njim (http://eizbori.com/ostao-bez-audija-q7-zbog-loseg-rezultata-svoje-stranke/) ali Vas i podsećam da Gradska uprava i sve pripadajuće institucije osnovane od strane grada nije ni Vaša ni dedovina koju je nasledio g-din Anđelković već servis nas građana koji je i finansiramo.

Dakle, gradonačelniče, ovim putem želim da Vas podsetim da je prošlo više od godinu dana od kada ste i vi sami izneli ovaj problem (http://www.blic.rs/Vesti/Politika/343068/Krusevac-Veci-broj-zaposlenih-u-lokalnoj-upravi-i-javnim-preduzecima), pa me zanima dokle se odmaklo sa rešavanjem toga. Mi, kao građani čiji servis bi trebalo da budete, želimo veću transparentnost i da znamo kako se raspolaže našim novcem. Budžet grada Kruševca bi trebalo da bude dostupan na sajtu gradske uprave ali ja do dana današnjeg nisam našao link do njega. Predškolska ustanova “Nata Veljković” je samo kap u moru. Situacija je još gora u “Vodovodu”, “Toplani”, “Direkciji za urbanizam”… Da li čovek koji kaže da je veliki problem da se zameni 100m dotrajale instalacije zaslužuje da bude na čelu “Toplane”? Šta bi bilo da je neko kojim slučajem postavio pitanje proširenja kapaciteta “Toplane” i priključenja novih korisnika? Da li čovek koji dozvoljava da na potezu od kasarne “Car Lazar” do autobuske stanice, na 7 od 9 stubova ulične rasvete nedostaju poklopci i da su žice pod naponom direktno izložene i ugrožavaju prolaznike, zaslužuje da bude na čelu “Direkcije za urbanizam”?

PROČITAJ JOŠ:  Povodom 1. marta, Dana civilne zaštite, uručena donacija zaštitnih uniformi jedinici civilne zaštite Grada Kruševca

Naplata od nas građana je svuda odlična ali se te pare “pojedu” na plate stranačkih upošljenika i onda se stvari šminkaju donacijama. Ali ni donacije nisu večne, biće ih sve manje i manje.

Najbizarnije je to što taj novac bude potrošen i zakinut najosetljivijim društvenim grupama, kao što su porodilje i preduzetnici. Dakle, još jednom Vas podsećam na vaša obećanja data porodiljama da će im se namiriti dug i redovno isplaćivati buduća davanja (http://krusevac.rs/sr_lat/ks-info/vesti/3322-isplata-zaostalih-naknada-porodiljama.html ). Takođe, po konkursu za samozapošljavanje još ni jednom novoosnovanom preduzeću nije isplaćeno obećanih 160.000 dinara. Dakle, ako su vam usta puna toga da se stvari menjaju, a pritom zakidate preduzetnicima koji upravo pune budžet i porodiljama koje se bore protiv problema bele kuge, a taj novac pojedu stranački poslušnici, onda nešto debelo nije u redu sa tom vašom politikom.

Ne treba valjda da Vas ponovo podsećam na učinak tih radnika u javnim preduzećima, nadam se da sam Vam sliku najbolje dočarao prethodno, na stubu ulične rasvete u mojoj ulici o kome je redovno izveštavano na “Samoodbrani” a za čiju popravku je bilo potrebno 45 dana, 3 izlaska kamiona korpe, 2 izlaska službenog vozila “YUGO” i za sva tri dana 10 radnika tj 10 dnevnica. Nadam se da ste iz tog primera shvatili gde odlazi novac i da je potreban sistem kontrole i upravljanja kvalitetom što pre.

O odgovornosti za propale projekte tipa “Šetalište pored Rasine” koje je za nešto više od godinu dana ruinirano, ne znam ima li svrhe diskutovati? Zar nije bilo jeftinije i delotvornije da se postavi obična asfaltna stazica koja je trajnija i nije podložna uticaju vandala kao kocke koje postoje. Da li će neko odgovarati za to nekada? Sumnjam.

Postavljam Vam javno pitanje: Dokle ćemo više mi obični građani da ispaštamo zbog vaših koalicionih sporazuma i potrebe da Vaše glasačko telo držite u blagostanju i tako sačuvate svoja mesta, pri tom se samo rotirajući iz pozicije u opoziciju itd. Nadam se da nije potrebno da Vas podsećam ne samo o učinku Vaših podređenih već i o brukanju grada Kruševca u očima potencijalnih investitora (Slobodanka Miladinović i afera “Bivoljski ključ”, Bratislav Ilčić i afere “Kalašnjikov” i “Astal”…) i na kraju svi oni budu javno osuđeni i kritikovani ali ostanu na sličnim mestima sa sličnom platom.

PROČITAJ JOŠ:  Povodom 1. marta, Dana civilne zaštite, uručena donacija zaštitnih uniformi jedinici civilne zaštite Grada Kruševca

Lepo je to što organizujete svakog ponedeljka sastanke direktora javnih preduzeća ali sam iz prve ruke dobio informaciju da je to gubljenje vremena, jer niko se ne javlja za reč, ne iznosi probleme, Vi držite monolog a ostali uljuljkani sigurnim radnim mestima i platama nemaju baš puno volje i želje da išta menjaju. Svakog ponedeljka scenario je isti, nikakvih promena. Da li ćete Vi konačno nešto učiniti, tražiti smanjenje broja neproduktivnih radnika ili ukoliko to nije moguće, barem smanjiti fond plata, pa neka onda oni to raspoređuju kako misle da je najbolje.

Još jednom Vas podsećam da ste Vi servis nas građana koji se finansira iz naših džepova i da direktno nama treba da podnosite izveštaje javno i transparentno. Vi raspolažete našim novcem i nadam se da ćete ubuduće domaćinski raspolagati njime. Naša obaveza je da na Vas vršimo i dalje pritisak, kako lično tako i putem medija i konačno Vas usmerimo na pravi put i ponašanje kakvo dolikuje predstavniku građana.

Cilj ovog pisma nije da Vam saopštim kako sve funkcioniše u ovom gradu jer vi to najbolje znate, već da građani slože kockice oko toga šta se događa sa njihovim novcem koji plaćaju na ime poreza. Ako želite, možete odgovoriti i potvrditi da ste lav, u suprotnom se sakrijte u rupu kao miš i prećutite kao da niste videli, do sledećih izbora kada ćemo konačno znati šta i kako dalje.

Srdačno,
Ivan Starinac

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply