Istraga zbog silovanja dečaka u VPD Kruševac

VP dom u Kruševcu / Foto: Sofija Babović

Istraga zbog silovanja dečaka – Posle prijavljenog incidenta u Vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu, Tužilaštvo odlučilo da pokrene postupak. Sumnja se da je 17-godišnji Š. I. obljubio dve godine mlađeg A. M., sa kojim je delio sobu

 VP dom u Kruševcu / Foto: Sofija Babović

VP dom u Kruševcu / Foto: Sofija Babović

PRIJAVA silovanja štićenika u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu dobiće epilog u pravosuđu, potvrđeno je za „Novosti“. Više javno tužilaštvo, nadležno za procesuiranje maloletnika, podnelo je sudiji za maloletnike zahtev za pokretanje pripremnog postupka za krivično delo silovanje, odnosno pokrenuta je istraga.

Seksualno i fizičko zlostavljanje među štićenicima prijavljeno je policiji pre manje od dve nedelje, kada se, prema nezvaničnim saznanjima „Novosti“, slučajno saznalo da se nešto dešavalo u sobi koji su delili štićenici Š. I. (17) i A. M. (15). Mlađi štićenik, koji je oštećeni u ovom slučaju, nije sam prijavio šta se dogodilo, ali je odmah posle razgovora s njim počelo ispitivanje slučaja.

– Obojica su u VP dom poslata zbog krađe, a boravili su u poluotvorenom odeljenju ustanove – iznosi izvor „Novosti“. – Na snimcima sa bezbednosnih kamera zabeleženo je da ih pripadnici obezbeđenja redovno obilaze, ali ne i šta se dešava u samoj sobi, jer je snimanje tu zabranjeno. Po otkriću, obavljen je lekarski pregled u Opštoj bolnici, gde su primećene povrede koje ukazuju na mogućnost silovanja.

Štićenici su urgentno razdvojeni. M. A. je odmah smešten u stacionar, a Š. I. stavljen pod pojačani nadzor. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija ranije je rečeno, za „Novosti“, da su o svemu obavešteni policija, nadležno tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i porodica štićenika. Protiv Š. I. je pokrenut disciplinski postupak sa prijavom, a povela se i interna istraga.

Teška krađa, razbojništvo, nasilništvo i ubistva su neka od zastupljenijih krivičnih dela među štićenicima, koji mogu biti stari od 14 do 23 godine. Prema saznanjima „Novosti“, broj maloletnika u odnosu na broj punoletnih se poslednjih godina povećava, što ukazuje na brže procesuiranje pravosudnih instanci, ali ima i više delinkvenata koji su skloni porocima.

Neki podaci govore da iz nepotpunih porodica potiče 64 odsto maloletnika, a da su u 40 odsto slučajeva u porodicama zabeleženi kriminalitet i druga patologija. Kako su nam više puta ispričali zvanično stručnjaci doma, registruje se manji broj pokušaja samoubistva i bekstva. U VP domu gde je trenutno po vaspitnoj meri oko 200 mladih ljudi koji su krenuli stranputicom, štićenici borave najkraće šest meseci, a najduže četiri godine.

SASLUŠANjE

PO Zakonu o maloletnicima, u pripremnom postupku koji je aktuelan u ovom slučaju, pored činjenica koje se odnose na krivično delo, obaviće se i saslušanje maloletnika. Nakon završetka pripremnog postupka nadležni podnose predlog za izricanje krivične sankcije.

Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Istraga zbog silovanja dečaka u VPD Kruševac”

  1. Lajos kaže:

    Zasto vp dom nema e-mail adrsu?ja licno sam bivsi maloletnik keusevackog doma,zvani(doktor).zelio Sam da zhan dal moj vaspitac ziv.

Leave a Reply