Ispravnost mleka i stočne hrane u Srbiji

mlijeko 4

Proizvođači mleka iz kruševačkog kraja traže da država ispita uzorke stočne hrane i mleka koje su proizveli kako bi se utvrdilo da li je ono bezbedno.

mlijeko 4

U fabrici za preradu mleka „Eko mlek“ u Kaoniku održan je sastanak proizvođača i prerađivača mleka sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem pomoćnikom gradonačelnika za poljoprivredu Markom Milojevićem i direktorima Veterinarske stanice i Zavoda za javno zdravlje, Sašom Anđelkovićem i dr Tatjanom Simović, na kome je jednoglasno odlučeno da se resornom ministarsvu uputi zahtev za proveru ispravnosti stočne hrane, mleka i prerađivina sa ovog područja, za koje stručnjaci i proizvođači garantuju da je ispravno.

Sastanku u konferencijskoj sali Eko mleka u Kaoniku pored više od stotinu najvećih proizvođača mleka iz doline Ribarske reke i Aleksinca prisustvovali su između ostalih i gradonačelnik Bratislav Gašić koji je naglasio da je trenutna situacija o ispravnosti mleka na našem tršitu samo kampanja određenog lobija i VIKTORIJA GRUPE koji žele da unište srpskog individualnog proizvođača, krenuvši od mleka, a uslediće i takozvana neispravnost mesa, jaja i drugih namirnica.

„Želim da iz Kaonika počne odbrana srpskog seljaka, koga želi da uništi prodani lobi koga vode Goran Ješić i Ivana Dulić Marković, a zarad partnera u Viktorija grupi, koja jedina sada ima spalionicu za biomasu, pa ćete svoj kukuruz da vozite kod njih u Vojvodinu da vam naplate da ga unište, da bi genetski modifikovanu soju davali vašim kravama“, kazao je Gašić.

Mleko koje konzumiramo i kupujemo u trgovinama je ispravno, potvrdila je direktorka ZZJKŠ dr Tatjana Simović, i pojasnila da postoji više vrsta aflatoksina koji mogu uticati na ljudsko zdravlje, da onaj koji je najtoksičniji uopšte nije izolovan, te da ovaj koji je izolovan, u količinama u kojima je prisutan u mleku, sigurno neće dovesti do poremećaja zdravlja bilo koje uzrastne grupe.

Ona je dodala da je sada pravi trenutak da se pokrene diskusija kako se treba organizovati pri regularnoj kontroli mleka i uopšte namirnica u Srbiji, te kako unaprediti proizvodnju u poljoprivredi i stočarstvu kako više ne bi bilo nikakvih dilema.

Proizvođači mleka su tokom razgovora s predstavnicima lokalne samouprave i Zavoda istakli da se ovom delatnošću bave godinama, brižno i sa ljubavlju, da njihove proizvode koriste njihva deca i porodice, te da je problem u tome što ni oni sami ne mogu da znaju da li je hrana koju daju kravama zatrovana aflatoksinom ili nije.

Zamenik direktora Ekomleka Saša Nedeljković kazao je novinarima da je mlekara obavezna dva puta godišnje da proverava koncentraciju rezidua, te da je poslednja kontrola rađena u decembru i da nije pokazala prisustvo aflatoksina.

„Povodom novonastale situacije po nalogu Ministarstva poljoprivrede i Uprave za veterinu, nadzor i kontrola sirovog mleka su pojačani, uzorci su poslati u Institut za tehnologiju hrane u Beograd i čekamo rezultate. U bezbednost naših proizvoda možemo biti sigurni kada stignu analize“ rekao je Nedeljković.

On je istakao da su u ovom trenutku u prvom planu zdravlje i bezbednost građana.

Jednoglasni zaključci sastanka proizvođača i prerađivača mleka sa gradskim rukovodstvom i predstavnicima relevantnih instutucija jesu da se resornom ministarsvu, veterinasrkoj i tržišnoj inspekciji uputi zahtev za uzorkovanjem stočne hrane i mleka sa farmi našeg kraja, kako bi se utvrdila njihova ispravnost ili prisustvo toksičnih materija. I proizvođači, ali i prerađivači saglasni su da je mleko iz Ribarske reke ispravno i konzumno za upotrebu, a da je trenutna „mlekarska“ kampanja samo početak uništavanja srpskog seljaka, čemu se oni žestoko protive, čulo se na sastanku u Kaoniku.

Izvor RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply