Ispovest Slavice Mladenović, iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, koja sumnja da joj je beba ukradena u Kruševačkom porodilištu

Ispovest Slavice Mladenović (53), iz Velikog Šiljegovca, kod Kruševca. Misteriozna žena te 1989. bila izolovana od drugih porodilja

 Foto S. Babović

VIŠE majki koje veruju da su njihova deca oteta iz kruševačkog porodilišta u različitim decenijama druge polovine 20. veka tvrdi da su na Odeljenju ginekologije povremeno boravile žene koje se mogu dovesti u vezu sa misterioznim sudbinama novorođenčadi. Među njima je bilo, otkriva u ispovesti, za „Novosti“, Slavica Mladenović (53), iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, i stranih državljanki!

Kada je pročitala objavljene sumnje o dužem boravku izvesne Nemice Mirjam, koja je navodno krajem sedamdesetih godina prošlog veka živela u zasebnoj bolničkoj sobi tog odeljenja, tvrdi i da je 10 godina kasnije u kruševačkom porodilištu izvesno vreme bila tajanstvena pacijentkinja. Naša sagovornica sumnja da ona stoji na putu ka istini o njenoj bebi, rođenoj 7. avgusta, 1989. godine.

– Te strane državljanke se sećam vrlo dobro. Nisam 100 odsto sigurna da li je to bilo i kada sam ležala u bolnici kada su mi uzeli bebu 1989. godine ili kada sam sam rodila sina 1991. – navodi Slavica Mladenović. – Šetala se među porodiljama i mnogo se razlikovala od nas… Nosila je bordo bademantil od somota i papuče u istoj boji, imala je zategnutu sređenu frizuru. Nije imala ni stomak, ni bebu. Bila je smeštena u posebnoj sobi.

Sagovornica „Novosti“ tvrdi i da se dešavalo da neke žene noću dolaze na prekide trudnoće, pa je pomislila da je to slučaj i sa ovom ženom. Ipak, kako je ona u kruševačkom porodilištu boravila nekoliko dana, porodiljama nije bilo jasno zbog čega je tu. Nikada nije čula da je izgovorila ni reč srpskog, pa pretpostavlja da je bila strana državljanka.

I Kanađanka našeg porekla Ljiljana Milovanović, koja traga za sudbinom bebe koju je rodila u Kruševcu 3. marta 1975, seća se priče o Nemici.

– Mirjam je navodno duže vreme boravila na prvom spratu ginekologije – tvrdi Ljiljana Milovanović. – Niko nije znao kakvu ulogu ima, iako je medicinsko osoblje za nju dobro znalo.

U Udruženju za istinu i pravdu o bebama ubeđeni su da je u Srbiji bilo, kako tvrde, „međunarodne trgovine novorođenčadima„. Kruševljanka Dušica Lazić (64), koja se porodila 21. aprila, 1987. seća se „mercedesa“ žute boje, nemačkih registracija, u kome je, veruje, odvezena njena beba.

– U dva ujutro sam bila svedok primopredaje jednog novorođenčeta, ali nisam ništa posumnjala, sve dok mi ujutro nisu saopštili da moje dete, staro dva dana, navodno nije živo – tvrdi Dušica.

Na osnovu višegodišnjih istraživanja trgovine bebama na prostoru nekadašnje SFRJ, brojni novinari, koji su se bavili ovom temom, dolazili su do podataka o masovnim usvojenjima naše dece u Danskoj i Norveškoj. Među njima je bio i Miša Ristović, pokojni novinar „Novosti“, koji je u svojim tekstovima navodio i Francusku, Italiju, Austriju…

MRTVOROĐENČE SA JMBG?!

SLAVICA Mladenović kaže da je prvu prijavu zbog sumnje u otmicu svoje bebe podnela posle 2000. i od tada se nadležnim institucijama obraćala još dva puta. Krajem marta ove godine dala je izjavu policiji. – Ponovila sam sve što znam: dan nakon porođaja, 8. avgusta 1989, ubačen je obdukcioni list, gde je bilo napisano kako sam priznala da ne osećam bebu od četiri sata ujutro, iako me je tek u sedam ujutro probudila plodova voda – kaže Mladenovićeva. – Sećam se porođaja, kao i da je glava moje bebe bila normalna. U rezultatima obdukcije koje sam dobila pre nekoliko godina, stajalo je da je imala hidrocefalus. Među najvećim nepravilnostima u mom slučaju je činjenica da je mrtvorođenče dobilo JMBG, kao i da su na našu adresu stizali pozivi za vakcinaciju i predškolsko.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:797017-SUMNjA-MAJKE-Bebu-mi-uzeli-i-odneli-u-svet

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply