Ispovest narkomana iz Kruševca

Ispovest Kruševljana koji se leče: M. P. (42): Sedam godina se „skidam“, na dobrom sam putu. G. L. (32): Samo u zatvoru sam bio čist

 

PAKAO droge u Kruševcu vreba na svakom koraku – u školskim dvorištima, napuštenim poslovnim zgradama, kafićima, stanovima problematičnih Kruševljana. Januara ove godine, Miodrag Gulanović Oskar (42) isprebijan je staklenom flašom i od posledica povreda je preminuo. Bio je poznati narkoman, kome je glave došao drug Vladica Ilić (35). U stanu Ilićeve babe godinama su se skupljali narkomani. Komšije su redovno prijavljivale kriminalno ponašanje u ovom stanu, ali nadležne službe nisu reagovale.

U Kruševcu je registrovano oko 700 narkomana, ali je stvarni broj korisnika opijata najmanje tri puta veći. Već ogrezlima u kriminal i narkomaniju podršku da se vrate na pravi put daju samo roditelji i psihijatri. Grad nema nijednu specijalizovanu ustanovu za lečenje, niko se posebno ne bavi preventivom, osim sporadično u kampanjama.

– Zbog modernih tehnologija, droga je sve dostupnija. Ne postoji deo grada gde se više ili manje prodaje i gde deluju narko-grupe – kaže, za „Novosti“, Vladimir Krstić iz Grupe za suzbijanje i krijumčarenje narkotika PU Kruševac. – U toku godine u proseku imamo oko 150 zaplena. Podnesemo oko 100 krivičnih prijava protiv 150 lica. Trećina se odnosi na krivične prijave za prodaju droge.

PROČITAJ JOŠ:  Počela je masovna vakcinacija u Kruševcu, juče vakcinisano 354 sugrađana

Najveći broj zavisnika leči se u Beogradu ili Novom Sadu. U slučaju predoziranja pacijenti se prebacuju najčešće na toksikologiju VMA. Na Odeljenju psihijatrije Zdravstvenog centra Kruševac navode da su hospitalizacije u poslednje 3,5 godine retke, jer je uvedena metadonska terapija.

– Činjenica je da se zavisnici obrate za pomoć tek na inicijativu roditelja ili bračnog druga – kaže, za „Novosti“, psihijatar dr Ljiljana Čukuranović. – Tada su im smanjene mogućnosti da dođu do droge, a upadnu u krizu. Recidivi su česti.

Dr Dejan Milosavljević, koordinator Metadonskog programa, radi sa najtežim heroinskim zavisnicima. Za tri i po godine 52 pacijenta su prošla kroz program. Trenutno ih je 28. Imaju od 23 do 52 godine. Većina ima zavidan staž po zatvorima, bezuspešna odvikavanja, debeli kriminalni dosije i hepatitis C.

– Zavisnici su skloni manipulacijama, zato metadonska terapija ima stroge kriterijume. Bio sam primoran da njih dvadesetak isključim iz programa – kaže, za „Novosti“, dr Dejan Milosavljević, koji zajedno sa dr Ružicom Milošević vodi ovaj program. – Trenutno imamo sedam pacijenata koji su već dve godine u programu i postepeno im snižavamo doze. Četiri pacijenta su izašla iz programa i kontrole pokazuju da su „čisti“. Minimum tri godine bez ikakve konzumacije droge mora da prođe da bi mogli da kažemo da su zdravi.

PROČITAJ JOŠ:  Osuđeni političar Milutin Jeličić Jutka je danas trebao da bude u zatvoru, ali se žalio i zahtevao da izdržavanje kazne odloži

Ali praksa onih koji pokušavaju da se „skinu“ sa droge ne potvrđuje ove podatke. M. P. (42) je počeo da se drogira još kao klinac u Splitu. Od trave do bodenja u venu trebalo mi je samo mesec dana:

– Želeo bih da taj ružan san ostane iza mene. Ne samo što sam upropastio sebe, već i porodicu. Sa suprugom danas živim u Trsteniku. Lečio sam se u Beogradu, Kraljevu, verskim centrima… Nedavno sam prešao u Kruševac. Skoro sedam godina se „skidam“ sa heroina. Majka je uvek bila uz mene, a supruga sa kojom sam pet godina, glavni mi je oslonac. Bio sam i stipendista „Prve petoletke“. Sve je otišlo dođavola kada sam se navukao na heroin.

Kruševljanin G. L. (32) je tek 10 dana na metadonskoj terapiji. Kaže, pokušavao je i ranije da se izleči, ali bez uspeha. Godinama je bio u zatvoru, jedno vreme u KPZ u Nišu:

– Imao sam apstinencije više puta. Nisam se drogirao u zatvoru, ali kada sam izašao, odmah sam se vratio na staro – kaže nam G. L., koji u lečenju ima podršku brata i majke.

PROČITAJ JOŠ:  Plivanje za Časni Bogojavljenski krst održano u Trsteniku, Varvarinu i Brusu

Među 200 štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, veliki je broj narkomana. Đ. N. (17) iz Obrenovca je zbog razbojništva u VP domu već godinu dana i osam meseci:

– Ovde mi je bolje nego na ulici. Mnogo sam naučila u školi. Znam da sam pronašla pravi put. U prošlosti sam radila loše stvari. Sve to sam činila zbog droge. Sada učim za krojačicu. To ću i da radim kada budem izašla odavde.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply