Intervju ministra Bratislava Gašića o Vojsci Srbije – Uglavnom neobavešten o zbivanjima u Vojsci

Želim saradnike koje je premijer kao ministar odbrane birao i o tome ću razgovarati s njim. – Vojska je zdrav sistem Srbije

Novoizabrani ministar odbrane Bratislav Gašić juče pre podne je započeo primopredaju nove dužnosti u vladi u Beogradu, a po podne je u Kruševcu, u ulozi odlazećeg gradonačelnika, održao konferenciju za novinare, da bi, kako reče, objasnio javnosti šta je sve gradska uprava za vreme njegovog mandata uradila na lokalnom nivou. Sa dosadašnjim ministrom odbrane Nebojšom Rodićem Gašić se prijateljski rukovao i izrazio zadovoljstvo nivoom saradnje koju je sa njim, kao ministrom odbrane imao tokom obavljanja funkcije gradonačelnika Kruševca.

Da li ste izbor za ministra odbrane dočekali spremni, s obzirom na to da ste za sebe uvek govorili da ste, pre svega, privrednik?

Šta to znači da li sam spreman za novu funkciju? Spreman sam u meri u kojoj sam bio spreman i za funkciju gradonačelnika Kruševca juna 2012. Odbrana je jedan dobro uređen, zdrav sistem, tako da uz dobar tim, čiji je svaki član spreman da maksimalno da sve od sebe, verujem da ću uspešno obavljati tu odgovornu funkciju. To je za mene velika čast, veliko poverenje, velika obaveza, jer na to mesto dolazim željom i voljom onih koji su bolji od mene. Verujem da ću dostići nivo koji je na toj funkciji dostigao Aleksandar Vučić, kao bolji od mene.

Možete li u ovom momentu nešto da kažete o izboru najbližih saradnika?

Želja mi je i da za saradnike imam one koje je predsednik Vučić, kao ministar odbrane, birao. Ipak, o tome ću razgovarati sa novoizabranim premijerom Aleksandrom Vučićem kada dobijem odgovarajuća saznanja.

Za sebe ste uvek govorili da ste po zanimanju privrednik, pre svega. Hoće li sada privrednici imati više razloga za zadovoljstvo zato što resor odbrane preuzima jedan privrednik sa solidnim političkim iskustvom?

U našoj zemlji zakon je jasan u pogledu onoga što ministar može da uradi. To znači da će sve moje odluke biti u okviru važećih zakonskih odredaba. Ja znam stvari koje su do sada kočile ovu zemlju i našu privredu, tako da ću nastojati da odnos prema tom sektoru bude bolji, da se izmeni na bolje. Jačanje privrede će, svakako, uticati i na jačanje odbrambene sposobnosti naše zemlje.

U Kruševcu veoma uspešno radi Centar za usavršavanje kadrova ABHO, sa statusom regionalnog i međunarodnog centra za obuku kadrova. Šta mislite o takvim centrima i hoćete li kao ministar nastojati da ih bude više?

Da, Centar ABHO je postao brend Kruševca i mi smo ponosni na to. Ovde su na obuku dolazili i izuzetno cenjeni i obrazovni pojedinci, sa jakom međunarodnom reputacijom. Ako spominjem vrhunske ustanove, moram da istaknem značaj Vojnomedicinske akademije (VMA), koja je vodeća u oblasti lečenja, preventivne medicine, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Srbija svakako ima mogućnosti za dalji razvoj takvih ustanova i stvaranje novih, sa međunarodnim značajem.

Kada je odbrambena moć zemlje u pitanju, može li ona, u postojećim ekonomskim okolnostima, biti unapređena nabavkom novog, modernijeg naoružanja?

O tome ne mogu ovom prilikom, to jest u ovom trenutku da dajem bilo kakve izjave. Jedino mogu da obećam da će građani Srbije blagovremeno biti upoznati sa politikom modernizacije. Za takve procene mi je, ipak, potrebno odgovarajuće vreme. Nadam se da ćete to razumeti.

Za naše čitaoce bi bio zanimljiv odgovor na pitanje šta mislite o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka? Kao što znate, posle ukidanja te obaveze nije mali broj onih koji bi u skladu sa srpskom tradicijom da služe vojsku?

Moj stav i o tom pitanju sada, kada se nalazim u ulozi ministra odbrane, traži odgovarajuća saznanja. Nije sporno da ogromna većina izuzetno ceni Vojsku Srbije i da mnogi žele da im deca služe vojsku, ali i to je jako osetljivo pitanje, koje, svakako, zavređuje našu pažnju.

————————————————

Bio sam jako dobar vojnik

S obzirom na to da u vašem dosadašnjem radu nisu bile primarne aktivnosti u vezi sa odbranom, kako ćete se snaći u tom složenom sistemu?

Ne sporim da su takva pitanja logična. Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač. I tada sam imao osećaj za značaj te delatnosti. Kao privrednik sam sarađivao sa pripadnicima naše odbrane. Naša gradska uprava je ostvarivala izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije. Nastojao sam da doprinesem saradnji naših važnih privrednih sistema sa Ministarstvom odbrane, odnosno Vojskom Srbije. Za mene je to dragoceno iskustvo. Naviknut sam na stalno usavršavanje i sticanje novih saznanja i uspostavljanje dobre komunikacije sa ljudima u okruženju, tako da optimistički ulazim u novi posao.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply