Intervju Jasmina Palurović: Šta će se uskoro graditi u Kruševcu, tenderi za nove projekte i završetak starih!

Šta će se sve graditi u Kruševcu – Slede tenderi za rešenje rekonstrukcije gradskog trga i za drugu fazu gradnje Dino parka

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca

Da Kruševac sve više razvija svoje privredne kapacitete i ulaže u infrastrukturu i turističku ponudu grada, uverava nas gradonačelnica Jasmina Palurović, sa kojom smo razgovarali na otvaranju Kruševac Shopping parka.

Za eKapiju ona je najavila skori početak, ali i finalizaciju brojnih infrastrukturnih i turističkih projekata, među kojima su i rekonstrukcija centralnog gradskog trga, gradnja zabavnog parka Šarengrad i završetak Fabrike za preradu i prečišćavanje otpadnih voda.

– Grad Kruševac se trudi da ravnomerno razvija sve segmente privrede i prepoznat je kao dobro poslovno okruženje i dobar partner investitorima, o čemu govori i otvaranje Kruševac Shopping parka, koji je važan ne samo kao mesto za kupovinu građana Kruševca i okoline, već i zbog činjenice da se nalazimo na regionalnom putu ka Kopaoniku –kazala je Jasmina Palurović.

Prema njenim rečima, ovom investicijom NEPI Rockcastle grupe, Kruševac je dobio i priliku da u gradu zadrži mlade ljude, omogućivši otvaranje 250 novih radnih mesta.

– Želimo da Kruševac ostane „grad mladih“ – naglašava Jasmina Palurović i podseća da je grad od prodaje parcele za gradnju šoping parka ostvario dobit u budžetu od više od 143 miliona dinara, 110 od prodaje i oko 40 miliona dinara od opremanja građevinskog zemljišta, koji će, kako kaže, biti iskorišćeni za dalje investicije i infrastrukturne radove.

Za naš portal, gradonačelnica Kruševca otkrila je da je najavljena rekostrukcija centralnog gradskog trga sve bliža realizaciji.

– Raspisivanje javnog poziva za izradu rešenja budućeg izgleda trga očekuje se za desetak dana. Moći će da konkurišu svi koji se bave arhitekturom i građevinarstvom, a grad je već pripremio dokumentaciju i odredili smo nagrade za prvonagrađena rešenja koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju – rekla nam je gradonačelnica.

Prema njenim rečima, rekonstrukcija trga neće podrazumevati samo vizuelni deo, već i obnovu saobraćajnica i sve prateće infrastrukturne radove koji se tiču kanalizacije, vodovoda i toplane.

– Kruševački gradski trg će u naredne dve godine biti potpuno rekonstruisan i jubilarnu 2021. godinu – 650 godina od osnivanja grada Kruševca, dočekaće u novom ruhu – najavila je gradonačelnica.

Jasmina Palurović je istakla da će prilikom rekonstrukcije trga u obzir biti utzete i želje Kruševljana, podsetivši da je Grad raspisao anketu u kojoj je se više od polovine građana izjasnilo da želi da gradski trg bude pešačka zona.

– Anketa je samo potvrdila ono što smo već znali i mi ćemo uzeti u obzir želje naših sugrađana, jer oni su ti koji najčešće koriste trg, ne samo kao pešaci, već i putem gradskog prevoza koji se dugi niz godina odvija centralnim gradskim ulicama – kaže naša sagovornica i dodaje da će gradske vlasti i dalje osluškivati glas građana u vezi sa tim kako oni zamišljaju trg 2021. godine.

Sa gradonačelnicom Kruševca razgovarali smo i o ostalim infrastrukturnim projektima koji u toku ili su već završeni u gradu na Rasini.

– Jedna od najvažnijih investicija koji bi uskoro trebalo da privedemo kraju, jeste Fabrika za preradu i prečišćavanje otpadnih voda. Do kraja godine ta fabrika će biti završena i već od 2020. imaćemo probni period i bićemo jedan od retkih gradova u Srbiji koji je problem otpadnih voda rešio na jedan savremen i način, u skladu sa evropskim standardima – istakla je Jasmina Palurović.

Ona je dodala da su kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda pokrivena i 4 prigradska naselja, čime su stvoreni uslovi da se sva prigradska mesta priključe na buduću Fabriku za preradu i prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnica je podsetila da je u prethodnom periodu urađena i zamena LED svetiljki u centralnom gradskom jezgru.

– Od 2015. godine mi smo LED svetiljkama osavremenili javnu rasvetu u svim prigradskim mestima, što je samo u poslednje dve godine, kada je reč o javnoj rasveti, donelo uštede u budžetu veće od 40%. Zato smo odlučili da putem projekta javno-privatnog partnerstva zamenimo i svetiljke u centralnom gradskom jezgru i postavili smo više od 6.500 LED svetiljki – kaže Palurović.

Kada je u pitanju turistička ponuda, ona ističe da je Grad prethodnih godina mnogo radio na promociji Kruševca, kako bi privukao sve veći broj turista koji posećuju Srbiju.

– Već zbog svog bogatog istorijskog nasleđa, Kruševac je interesantna turistička destinacija određenoj kategoriji turista, ali mi pokušavamo da privučemo turiste svih profila i zato smo proteklih godina investirali u Avantura park na Jastrepcu. Cilj nam je bio da navedemo turiste put naše najlepše i najšumovitije planine, ali i da vratimo tamo i naše sugrađane – kaže sagovornica eKapije.

Ona posebno ističe još jednu veliku investiciju u turizam ovoga kraja – izgradnju zabavnog parka Šarengrad, koji se gradi na prostoru iza Vatrogasnog doma i naselja Rasadnik 2 u Kruševcu.

– Ovaj kompleks gradimo prvenstveno za najmlađe. Dino park, kako ga još nazivamo, jer će se u njemu nalaziti 13 replika dinosaurusa, biće zabavnog, ali i edukativnog karaktera. Grad Kruševac ovaj projekat sprovodi uz pomoć Ministarstva za turizam. Prva faza gradnje je počela i u toku je infrastrukturno uređenje kompleksa – navodi Jasmina Palurović.

Ona dodaje da bi za tri meseca infrastrukturni radovi trebalo da budu gotovi, posle čega sledi raspisivanje tendera za drugu fazu projekta, koja će obuhvatiti parterno uređenje – sadnju drveća i drugog rastinja, postavljanje replika dinosaurusa, uređenje pešačkih staza i modernog dečjeg mobilijara.

Na pitanje da li uskoro možemo očekvati i dolazak nekog novog investitora u Kruševac, gradonačelnica je istakla da gradske vlasti svakodnevno primaju različite zahteve ulagača zainteresovanih da započnu ili prošire poslovanje u tom gradu.

Ona je podsetila i da u Kruševcu već posluju i šire svoje proizvodne kapacitete veliki investitori kao što su Henkel i Cooper tire&Rubber Company, kao i najnoviji investitor, Kromberg & Schubert koji je prošle godine otvorio svoje pogone za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, proširio proizvodnju i danas zapošljava već 1.300 radnika.

Izvor: Ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2642004/sta-ce-se-sve-graditi-u-krusevcu-slede-tenderi-za-resenje-rekostrukcije

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply