Intervju Jasmina Palurović: Šta će se uskoro graditi u Kruševcu, tenderi za nove projekte i završetak starih!

Šta će se sve graditi u Kruševcu – Slede tenderi za rešenje rekonstrukcije gradskog trga i za drugu fazu gradnje Dino parka

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca

Da Kruševac sve više razvija svoje privredne kapacitete i ulaže u infrastrukturu i turističku ponudu grada, uverava nas gradonačelnica Jasmina Palurović, sa kojom smo razgovarali na otvaranju Kruševac Shopping parka.

Za eKapiju ona je najavila skori početak, ali i finalizaciju brojnih infrastrukturnih i turističkih projekata, među kojima su i rekonstrukcija centralnog gradskog trga, gradnja zabavnog parka Šarengrad i završetak Fabrike za preradu i prečišćavanje otpadnih voda.

– Grad Kruševac se trudi da ravnomerno razvija sve segmente privrede i prepoznat je kao dobro poslovno okruženje i dobar partner investitorima, o čemu govori i otvaranje Kruševac Shopping parka, koji je važan ne samo kao mesto za kupovinu građana Kruševca i okoline, već i zbog činjenice da se nalazimo na regionalnom putu ka Kopaoniku –kazala je Jasmina Palurović.

Prema njenim rečima, ovom investicijom NEPI Rockcastle grupe, Kruševac je dobio i priliku da u gradu zadrži mlade ljude, omogućivši otvaranje 250 novih radnih mesta.

– Želimo da Kruševac ostane „grad mladih“ – naglašava Jasmina Palurović i podseća da je grad od prodaje parcele za gradnju šoping parka ostvario dobit u budžetu od više od 143 miliona dinara, 110 od prodaje i oko 40 miliona dinara od opremanja građevinskog zemljišta, koji će, kako kaže, biti iskorišćeni za dalje investicije i infrastrukturne radove.

Za naš portal, gradonačelnica Kruševca otkrila je da je najavljena rekostrukcija centralnog gradskog trga sve bliža realizaciji.

– Raspisivanje javnog poziva za izradu rešenja budućeg izgleda trga očekuje se za desetak dana. Moći će da konkurišu svi koji se bave arhitekturom i građevinarstvom, a grad je već pripremio dokumentaciju i odredili smo nagrade za prvonagrađena rešenja koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju – rekla nam je gradonačelnica.

PROČITAJ JOŠ:  MALE PLATE ILI LENJOST KRUŠEVLJANA? Iako na birou ima 10000 prijavljenih, nedostaje eliki broj radnika za privredu Kruševca, konkursi svakodnevno raspisani, radnici se uvoze iz Albanije!

Prema njenim rečima, rekonstrukcija trga neće podrazumevati samo vizuelni deo, već i obnovu saobraćajnica i sve prateće infrastrukturne radove koji se tiču kanalizacije, vodovoda i toplane.

– Kruševački gradski trg će u naredne dve godine biti potpuno rekonstruisan i jubilarnu 2021. godinu – 650 godina od osnivanja grada Kruševca, dočekaće u novom ruhu – najavila je gradonačelnica.

Jasmina Palurović je istakla da će prilikom rekonstrukcije trga u obzir biti utzete i želje Kruševljana, podsetivši da je Grad raspisao anketu u kojoj je se više od polovine građana izjasnilo da želi da gradski trg bude pešačka zona.

– Anketa je samo potvrdila ono što smo već znali i mi ćemo uzeti u obzir želje naših sugrađana, jer oni su ti koji najčešće koriste trg, ne samo kao pešaci, već i putem gradskog prevoza koji se dugi niz godina odvija centralnim gradskim ulicama – kaže naša sagovornica i dodaje da će gradske vlasti i dalje osluškivati glas građana u vezi sa tim kako oni zamišljaju trg 2021. godine.

Sa gradonačelnicom Kruševca razgovarali smo i o ostalim infrastrukturnim projektima koji u toku ili su već završeni u gradu na Rasini.

– Jedna od najvažnijih investicija koji bi uskoro trebalo da privedemo kraju, jeste Fabrika za preradu i prečišćavanje otpadnih voda. Do kraja godine ta fabrika će biti završena i već od 2020. imaćemo probni period i bićemo jedan od retkih gradova u Srbiji koji je problem otpadnih voda rešio na jedan savremen i način, u skladu sa evropskim standardima – istakla je Jasmina Palurović.

PROČITAJ JOŠ:  MALE PLATE ILI LENJOST KRUŠEVLJANA? Iako na birou ima 10000 prijavljenih, nedostaje eliki broj radnika za privredu Kruševca, konkursi svakodnevno raspisani, radnici se uvoze iz Albanije!

Ona je dodala da su kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda pokrivena i 4 prigradska naselja, čime su stvoreni uslovi da se sva prigradska mesta priključe na buduću Fabriku za preradu i prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnica je podsetila da je u prethodnom periodu urađena i zamena LED svetiljki u centralnom gradskom jezgru.

– Od 2015. godine mi smo LED svetiljkama osavremenili javnu rasvetu u svim prigradskim mestima, što je samo u poslednje dve godine, kada je reč o javnoj rasveti, donelo uštede u budžetu veće od 40%. Zato smo odlučili da putem projekta javno-privatnog partnerstva zamenimo i svetiljke u centralnom gradskom jezgru i postavili smo više od 6.500 LED svetiljki – kaže Palurović.

Kada je u pitanju turistička ponuda, ona ističe da je Grad prethodnih godina mnogo radio na promociji Kruševca, kako bi privukao sve veći broj turista koji posećuju Srbiju.

– Već zbog svog bogatog istorijskog nasleđa, Kruševac je interesantna turistička destinacija određenoj kategoriji turista, ali mi pokušavamo da privučemo turiste svih profila i zato smo proteklih godina investirali u Avantura park na Jastrepcu. Cilj nam je bio da navedemo turiste put naše najlepše i najšumovitije planine, ali i da vratimo tamo i naše sugrađane – kaže sagovornica eKapije.

Ona posebno ističe još jednu veliku investiciju u turizam ovoga kraja – izgradnju zabavnog parka Šarengrad, koji se gradi na prostoru iza Vatrogasnog doma i naselja Rasadnik 2 u Kruševcu.

PROČITAJ JOŠ:  MALE PLATE ILI LENJOST KRUŠEVLJANA? Iako na birou ima 10000 prijavljenih, nedostaje eliki broj radnika za privredu Kruševca, konkursi svakodnevno raspisani, radnici se uvoze iz Albanije!

– Ovaj kompleks gradimo prvenstveno za najmlađe. Dino park, kako ga još nazivamo, jer će se u njemu nalaziti 13 replika dinosaurusa, biće zabavnog, ali i edukativnog karaktera. Grad Kruševac ovaj projekat sprovodi uz pomoć Ministarstva za turizam. Prva faza gradnje je počela i u toku je infrastrukturno uređenje kompleksa – navodi Jasmina Palurović.

Ona dodaje da bi za tri meseca infrastrukturni radovi trebalo da budu gotovi, posle čega sledi raspisivanje tendera za drugu fazu projekta, koja će obuhvatiti parterno uređenje – sadnju drveća i drugog rastinja, postavljanje replika dinosaurusa, uređenje pešačkih staza i modernog dečjeg mobilijara.

Na pitanje da li uskoro možemo očekvati i dolazak nekog novog investitora u Kruševac, gradonačelnica je istakla da gradske vlasti svakodnevno primaju različite zahteve ulagača zainteresovanih da započnu ili prošire poslovanje u tom gradu.

Ona je podsetila i da u Kruševcu već posluju i šire svoje proizvodne kapacitete veliki investitori kao što su Henkel i Cooper tire&Rubber Company, kao i najnoviji investitor, Kromberg & Schubert koji je prošle godine otvorio svoje pogone za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, proširio proizvodnju i danas zapošljava već 1.300 radnika.

Izvor: Ekapija.com

Link: https://www.ekapija.com/news/2642004/sta-ce-se-sve-graditi-u-krusevcu-slede-tenderi-za-resenje-rekostrukcije

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply