Inspekcija pronašla neprijavljene radnike u 305 igraonica i vrtića, nepravilnosti uočene i u Kruševcu!

Inspekcija: Neprijavljeni radnici u 305 vrtića, igraonica

Inspekcija: Neprijavljeni radnici u 305 vrtića, igraonica – Inspektorat za rad saopštio je da je od 1.825 zatečenih radnika igraonica, vrtića i privatnih osnovnih i srednjih škola u Srbiji, čije je poslovanje kontrolisao, pet odsto zaposlenih, odnosno 91 zaposleni, radio bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Inspekcija: Neprijavljeni radnici u 305 vrtića, igraonica

Izvor: N1 info

Kako se navodi u saopštenju, nadzor je u periodu od 16. do 20. septembra sproveden nad 305 poslodavaca na teritoriji Srbije. Inspektori su doneli rešenja o otklanjanju nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa neprijavljenim radnicima.

„Nadzorom je otkriveno i šest neregistrovanih igraonica u kojima je bilo angažovano šest radnika ‘na crno’. Dve igraonice su otkrivene u Šapcu, a po jedna u Kruševcu, Pirotu, Novom Sadu i Zrenjaninu. Inspektori su doneli šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova“, stoji u saopštenju.

Inspektori su podneli 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, dok su zbog prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, izdali i dva prekršajna naloga.

Inspekcija je donela 93 rešenja s nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, 12 rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad, kao i 51 rešenje kojima je poslodavcima naloženo da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim osobama, da dostave zaposlenima obračun zarade, utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Izvor: N1 tv

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply