Inspekcija kontrolisala, šefovi se zaključavali a radnici bežali kroz prozore i terase!

Foto: Thinkstock

Šefovi se zaključavali, a radnici krili i bežali – Kruševac — Na području Rasinskog okruga inspekcija rada zatekla je 2015. godine 318 radnika koji su radili na crno.

Foto: Thinkstock

 

 

Bilo je slučajeva da su pojedini poslodavci pokušavali da spreče inspekcijski nadzor zaključavanjem poslovnog prostora, saopštili su u kruševačkoj inspekciji rada.

Načelnik kruševačke inspekcije rada Jugoslav Veljković rekao je agenciji Beta da je inspekcija prošle godine pronašla znatno više radnika na crno nego prethodne godine, kada je zatečeno 128 neprijavljenih.

„Do tog povećanja je došlo jer je izmenama zakona predviđeno da poslodavac mora da ima ugovor o radu sa zaposlenim u prostoru u kome inspekcija vrši nadzor“ rekao je Veljković.

On je naveo da je „promenom zakona“ takva situacija počela da se beleži kao „rad na crno“, što ranije nije bio slučaj.

„Sa 207 lica poslodavci su odmah nakon nadzora zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje, dok je sa ostalima to učinjeno nakon donošenja rešenja kojima im je to naloženo“ , kazao je Veljković.

Inspekcija je, kako je dodao, uspela da doskoči onima koji su zaključavali poslovne prostorije da bi sprečili kontrolu jer je, nakon što posumnja da se „kriju“ neprijavljeni radnici, dolazila u pratnji policije i uz nalog za pretres.

„Bilo je i situacija u kojima su neprijavljeni radnici pokušavali da pobegnu kroz druge izlaze, a u svim tim objektima je radio veći broj lica na crno“, kazao je Veljković.

U Rasinskom okrugu je prema podacima inspekcije rada tokom prošle godine bilo 359 povreda na radu, što je za oko 30 više nego godinu dana ranije. Broj teških povreda je u prošloj godini bio 54, a u 2014. godini 53.

Prošle godine je jedna osoba poginula na radu, dok je godinu dana ranije bilo dva takva slučaja u Rasinskom okrugu.

Kruševačka inspekcija rada, u kojoj je uz načelnika angažovano sedmoro inspektora, tokom prošle godine obavila je 1.984 nadzora u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, 690 nadzora primene Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, 930 kontrola primene Zakona o zaštiti stanovništva od štetnog uticaja duvanskog dima i šest nadzora nad primenom Zakona o ravnopravnosti polova.

Inspekcija je donela 1.540 rešenja kojima je naloženo otklanjanje 3.173 nedostatka i nepravilnosti, podneta su 262 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, jedna krivična prijava za slučaj smrtne povrede na radu, izdat je 101 nalog za prekršaje za koje je kazana propisana u fiksnom iznosu, a ukupan iznos izrečenih novčanih kazni je više od 20 miliona dinara.

Izvor: B92.net

Link: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=03&dd=11&nav_id=1106554

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply