IN MEMORIAM: Milija Vuković je izgubio bitku s teškom bolešću, a bio je legenda Kruševca!

PREMINUO MITAR IZ SERIJE SELO GORI: Milija Vuković je izgubio bitku s teškom bolešću, a bio je legenda Kruševca!

PREMINUO MITAR IZ SERIJE SELO GORI: Milija Vuković je izgubio bitku s teškom bolešću, a bio je legenda Kruševca! Foto: Printscreen

Glumac i reditelj Milija Vuković, koji je publici poznat po ulozi Mitra iz serije „Selo gori a baba se češlja“ preminuo je jutros u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

Milija Vuković rođen je 1947. godine u Vitoševcu kod Kruševca. Glumom je počeo da se bavi kao učenik srednje škole, a u karijeri dugoj skoro pet decenija tumačio je preko 150 rola, među kojima se izdvajaju uloge u filmovima “Kuća pored pruge” i “Neka čudna zemlja”, kao i u seriji “Srećni ljudi”. U matičnom pozorištu oživeo je likove klasike srpske književnosti, poput Spasoja Blagojevića u “Pokojniku”, Tase,Jerotija I Žike u “Sumnjivom licu”, Jevrema Prokića iz “Narodnog poslanika” I druge.

foto: Printscreen/Halo oglasi

Ipak, širu popularnost i prepoznatljivost donela mu je uloga u seriji “Selo gori, a baba se češlja” gde je dobio upečatljivu ulogu prijatelja Mitra iz Dubiča. U ovom serijalu Radoša Bajića, Vukovića je publika gledala u sedam epizoda, najčešće u komičnim scenama sa Olgom Odanović, Feđom Stojanovićem i pokojnim Miloradom Madićem Mandom.

Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi sa kolegom Vojom Brajovićem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznmanja, među kojima je i nagrada za životno delo na “Nušićevim danima”, priznanje Joakim Vujić, kao i nagrade Udruženja dramskih umetnika Niša i Užica.

foto: Kurir/Milica Vujović

Upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić oprostio se od velikana rečima:

„Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta.Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike“, kaže Nedić.

Oproštaj i sahrana održaće se sutra u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, dok će komemoracija, zbog novostastale situacije, biti najesen u Kruševačkom pozorištu.

foto: Kurir

Kurir/ Milica Vujović foto: Printsreen

Izvor:Kurir.rs

Link: https://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/3448331/preminuo-mitar-iz-serije-selo-gori-milija-vukovic-je-izgubio-bitku-sbolescu-a-bio-je-legenda-krusevca

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “IN MEMORIAM: Milija Vuković je izgubio bitku s teškom bolešću, a bio je legenda Kruševca!”

  1. Pokoj dusi kaže:

    Napisite da je preminuo Ahmed Nurudin iz Dervisa i smrti, Acim Katic iz Korena, fra Petar iz Proklete avlije, Raskoljnikov iz Zlocina i kazne, Jerotije Pantic iz Sumnjivog lica, Dundo Maroje iz istoimenog.komada… Napisite da je umro najbolji pozorisni glumac ne samo u Krusevcu, vec u celoj Srbiji.

Leave a Reply