Imovina Trajala staljena „na doboš“ odlukom Poreske uprave

Trajal korporacija Krusevac prodaja imovine

Zbog duga prema državi koji je premašio 670.000.000 miliona dinara Poreska uprava je objavila oglas za prodaju imovine „Trajal“ korporacije u takozvanom „prvom krugu“. Na prvoj licitaciji nije bilo interesenata, pa će naredna biti održana do 27. marta.

Trajal korporacija Krusevac prodaja imovine

Poreska uprava je na prodaju ponudila zgrade ŠID, Detonita, Inžinjeringa, Školski centar i Dom kulture. Prvo ročište je bilo zakazano za 19. mart u Beogradu.

– Ukoliko se nepokretnosti ne prodaju na prvom usmenom javnom nadmetanju u skladu sa odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u roku od osam dana od održavanja prvog javnog nadmetanja određuje se i zakazuje drugo ročište. – objasnili su nam u Poreskoj upravi.

Poreska uprava je samo jedan od poverilaca „Trajala“. Račun ovog preduzeća je u blokadi od sredine oktobra prošle godine, a dugovanja su, prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, premašila 889.000.000 dinara, odnosno sedam miliona evra.

– Plan isplate duga prema Poreskoj upravi je definisan Planom reorganizacije preduzeća, a nakon toga nije bilo novih reprograma obaveze. Nakon raskida Ugovora o prodaji, nije bilo pregovora sa Poreskom upravom vezano za reprogram isplate nastalih obaveza. Preduzećemo potrebne aktivnosti kako bi se našao način za prevazilaženje nastalog problema i tako sprečimo da prodaja objekata ugrozi dalji rad „Trajala“. – ističe Sonja Veselinović, zastupnica kapitala u „Trajalu“, dodajući da je teško proceniti da li će prodaja pet zgrada biti dovoljna za namirenje duga prema Poreskoj upravi.

Trajal“ je od 2006. pa do decembra prošle godine bio u vlasništvu bugarske kompanije „Brikel“, a Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor, jer vlasnici nisu ispoštovali obavezu koja se odnosila na obavezne investicije.

U najvećem kruševačkom preduzeću ostalo je 1.614 radnika. Nedavno je objavljen spisak oko 300 radnika kojima je ostalo od dve do pet godina do penzije. Oni bi mogli da odu na Tržište rada ukoliko država odobri socijalni program.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply