IMK 14.oktobar i Župa od danas bez zaštite države

Kruševačka preduzeća Industrija mašina i komponenata (IMK) „14. oktobar“ i Hemijska industrijska Župa, koja zapošljavaju ukupno oko 900 ljudi, od danas više nisu pod zaštitom od naplate poverilaca i očekuju pokretanje stečajnih postupaka, rečeno je Beti u tim fabrikama.

Generalni direktor IMK „14.oktobar“ Miloš Isailović rekao je agenciji Beta da će ta fabrika sama pokrenuti predstečajni postupak.

„Fabrika sama pokreće predstečajni postupak, izrađujemo unapred pripremljen plan reorganizacije i radiće se dogovor sa poveriocima“, rekao je on i dodao da preduzeće nastavlja uobičajeno da funkcioniše. Ta fabrika, nakon što ju je krajem prošle godine kroz socijalni program napustilo oko 690 ljudi, trenutno ima oko 780 radnika. 

Isailović je ocenio da IMK ima prespektivu, o čemu bi sa nadležnima trebalo da se razgovara narednih dana, a to što se nije našlo na listi zaštićenih objašnjava obavezama države prema međunarodnim institucijama.

O novonastaloj situaciji poslovodstvo i reprezentativni sindikatu su jutros obavestili zaposlene, a kako je Beti kazao predsednik fabričkog sindikata „Nezavisnost“ Dejan Mutavdžić, sindikat će sada, pre svega, gledati kako da zaštiti prava radnika.

„Besmisleno je da u trenutku kada je država rekla da nema interes da zaštiti fabriku, da sindikat o tome razmišlja. Mi sada pre svega želimo da vidimo kako da zaštitimo prava radnika“, kazao je Mutavdžić. 

U daljim postupcima poslovodstvo i sindikati će, kako očekuje, biti informisani na današnjem sastanku u Beogradu, koji je organizovan za preduzeća koja nisu više pod zaštitom od naplate poverilaca. Fabrika IMK „14. oktobar“ bivšim i sadašnjim radnicima duguje plate za 2013. i 2014. godinu. 

Hemijska industrija „Župa“ je, kako je Beti rekao generalni direktor Bojan Cvetković, od Agencije za privatizaciju dobila obaveštenje da nije više pod zaštitom od naplate poverilaca, te da treba da preduzme mere kako bi se zaštitili imovina i kapital preduzeća. 

To preduzeće, podsetio je on, na ime tridesetak plata iz ranijeg perioda, komercijalnih dugova, potom dugovanja prema Elektroprivredi Srbije (EPS), Srbijagasu, komunalnim preduzećima i bankama, duguje oko 22 miliona evra, što je u visini procenjene vrednosti fabrike. 

„Mi ne možemo da se zaštitimo od stečaja, u narednom periodu idemo u stečaj. Naš račun poverioci ne mogu da blokiraju, jer je on u višegodišnjoj blokadi. Čekamo datum kada će Trgovinski sud, na osnovu zahteva nekog poverioca, da pokrene stečajni postupak“, rekao je Cvetković. 

U toj fabrici je nakon socijalnog programa, sprovedenog krajem 2013. godine, kada je otišlo oko 320 radnika, u stalnom radnom odnosu ostalo njih 18, a trenutno je na poslovima utakanja hlora, proizvodnje pesticida, flotacionih sredstava i plavog kamena, angažovano još stotinak radnika.

„Na stečajnom upravniku, sudiji i Odboru stečajnih poverilaca biće da procene da li će ta proizvodnja biti zatvorena ili će da radi. Imamo ugovore u zemlji i inostranstvu za hlor za do kraja godine, kao i za flotaciona sredstva“, precizirao je Cvetković.

„Župa“ je do sada sarađivala sa britanskim preduzećem „Nutrihem“, koje je investiralo 10 miliona dinara u novu indukcioni peć za pretapanje bakra i u saradnji sa kojim je ta hemijska industrija plasirala plavi kamen na brojna strana tržišta.

„Nutrihem“ je, kako je Cvetković podsetio, kao strateški partner „Župe“, zainteresovan za kupovinu cele fabrike. 

Privatizacija „Župe“, koja je na početku tog procesa bila svrstana među 40 najboljih preduzeća u Srbiji, raskinuta je 2005. godine, nakon čega je ta hemijska industrija u većinskom vlasništvu države, odnosno u postupku restrukturiranja.  

Od osam kruševačkih preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja, ranijom odlukom Vlade tri su se našla na spisku za stečaj – Konfekcija Zvezda, Fabrika ulja i Savremeni dom. 

Na listu zaštićenih 17 preduzeća dospeli su Fabrika maziva (FAM) i Trajal korporacija, dok je produžetak zaštete do kraja oktobra dobila pekarska industrija „Branko Perišić“, za koju je poziv za privatizaciju objavljen prošle nedelje. 

Od osam preduća u restrukturiranju njih šest se našlo u tom upku nakon raskida prethodnih privatizacija, dok za konfekciju „Zvezda“ ni nakon desetak aukcija u ranijem periodu nije bilo zanteresovanih kupaca, a za IMK „14. oktobar“ tender nikada nije ni raspisan.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply