IMK 14. Oktobar – Otpremnine od 300 spale na 200 evra

14. oktobar otpremnine protest

Oko 300 radnika IMK „14. oktobar“ u restrukturiranju prijavilo se za socijalni program

14. oktobar otpremnine protest

Oko 300 radnika IMK „14. oktobar“ u restrukturiranju već se prijavilo u nedelju, prvog dana anketiranja, za socijalni program. Ovo je drugi put za godinu dana da se zaposleni u fabrici koja upošljava 1.460 radnika, izjašnjavaju o otpremninama, ali juče i danas to čine po izmenjenoj odluci Vlade o programu za rešavanje viška zaposlenih.

Većina radnika je ogorčena, jer im se sada umesto 300, nudi nadoknada od 200 evra po godini staža. A za ovu, drugu od četiri ponuđene opcije, u fabrici ima i najviše zainteresovanih.

– Radim ovde 34 godine i devet meseci i doživeo sam da idem niz Moravu – priča za „Novosti“ metalostrugar Slobodan Gajić. – Računao sam na otpremninu od oko 10.000 evra, sa čime bih mogao da pokrenem neki posao, jer jedino ja radim u celoj porodici.

– Ovo je krajnje nekorektna odluka Vlade, odnosno resornog ministarstva – smatra Dejan Mutavdžić, predsednik Sindakata „Nezavisnost“ u IMK „14. oktobar“, dodajući da uprkos nepovoljnijim uslovima očekuje da se više radnika prijavi za odlazak nego lane.

– Najugroženiji su sada upravo radnici koji su se prošlog decembra izjasnili za opciju odlaska sa 300 evra po godini staža, a takvih je od 617 prijavljenih tada bilo čak 350.

Mutavdžić dodaje da su u ugrožen položaj stavljene i žene, koje su prošle godine ispunjavale uslov da uzmu otpremninu ukoliko im nedostaje pet godina do penzije, a promenom Zakona o PIO mnoge više taj uslov ne ispunjavaju!

U krugu fabrike u nedelju su se uglavnom čule psovke i negodovanje. Radnici ističu da su im obećavane drugačije otpremnine i da su godinu dana držani u zabludi. U rukovodstvu navode da će do 12. decembra spisak anketiranih proslediti nadležnima.

– Posle odlaska radnika, napravićemo novu organizacionu šemu i prilagođavaćemo se novim tržišnim potrebama – iznosi Miloš Isailović, v. d. direktora preduzeća.

– Nastavićemo da normalno radimo, kako bismo došli u situaciju da nađemo novog strateškog partnera u 2015. godini.

DUGOVI

RADNICIMA IMK „14. oktobar“ duguju 22 plate, zdravstvene knjižice overene su im do kraja godine, a nemaju ni povezan radni staž za period od četiri godine. U rukovodstvu napominju da će se naći mogućnost povezivanja staža i rešenje za zdravstveno osiguranje. Radnici koji odlaze kroz socijalni program potpisuju sporazum koji bi trebalo da im garantuje isplatu potraživanja (plate, regres, posmrtnine, bolovanja, putni troškovi) do kraja privatizacije.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply