IMK 14. Oktobar – Otpremnine od 300 spale na 200 evra

14. oktobar otpremnine protest

Oko 300 radnika IMK „14. oktobar“ u restrukturiranju prijavilo se za socijalni program

14. oktobar otpremnine protest

Oko 300 radnika IMK „14. oktobar“ u restrukturiranju već se prijavilo u nedelju, prvog dana anketiranja, za socijalni program. Ovo je drugi put za godinu dana da se zaposleni u fabrici koja upošljava 1.460 radnika, izjašnjavaju o otpremninama, ali juče i danas to čine po izmenjenoj odluci Vlade o programu za rešavanje viška zaposlenih.

Većina radnika je ogorčena, jer im se sada umesto 300, nudi nadoknada od 200 evra po godini staža. A za ovu, drugu od četiri ponuđene opcije, u fabrici ima i najviše zainteresovanih.

– Radim ovde 34 godine i devet meseci i doživeo sam da idem niz Moravu – priča za „Novosti“ metalostrugar Slobodan Gajić. – Računao sam na otpremninu od oko 10.000 evra, sa čime bih mogao da pokrenem neki posao, jer jedino ja radim u celoj porodici.

– Ovo je krajnje nekorektna odluka Vlade, odnosno resornog ministarstva – smatra Dejan Mutavdžić, predsednik Sindakata „Nezavisnost“ u IMK „14. oktobar“, dodajući da uprkos nepovoljnijim uslovima očekuje da se više radnika prijavi za odlazak nego lane.

– Najugroženiji su sada upravo radnici koji su se prošlog decembra izjasnili za opciju odlaska sa 300 evra po godini staža, a takvih je od 617 prijavljenih tada bilo čak 350.

Mutavdžić dodaje da su u ugrožen položaj stavljene i žene, koje su prošle godine ispunjavale uslov da uzmu otpremninu ukoliko im nedostaje pet godina do penzije, a promenom Zakona o PIO mnoge više taj uslov ne ispunjavaju!

U krugu fabrike u nedelju su se uglavnom čule psovke i negodovanje. Radnici ističu da su im obećavane drugačije otpremnine i da su godinu dana držani u zabludi. U rukovodstvu navode da će do 12. decembra spisak anketiranih proslediti nadležnima.

– Posle odlaska radnika, napravićemo novu organizacionu šemu i prilagođavaćemo se novim tržišnim potrebama – iznosi Miloš Isailović, v. d. direktora preduzeća.

– Nastavićemo da normalno radimo, kako bismo došli u situaciju da nađemo novog strateškog partnera u 2015. godini.

DUGOVI

PROČITAJ JOŠ:  Preko sto lica zaraženih Korona virusom se trenutno leči na Infektivnom odeljenju Bolnice Kruševac, 135 novozaraženih, ceča zgrada Ambulante 14. Oktobar postaje Kovid ambulanta

RADNICIMA IMK „14. oktobar“ duguju 22 plate, zdravstvene knjižice overene su im do kraja godine, a nemaju ni povezan radni staž za period od četiri godine. U rukovodstvu napominju da će se naći mogućnost povezivanja staža i rešenje za zdravstveno osiguranje. Radnici koji odlaze kroz socijalni program potpisuju sporazum koji bi trebalo da im garantuje isplatu potraživanja (plate, regres, posmrtnine, bolovanja, putni troškovi) do kraja privatizacije.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply