I u kruševačkoj bolnici troje obolelih od klostridije

Bolnica krusevac

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu su registrovane tri osobe obolele od klostridije. Dve osobe su imale hirurške zahvate u Kliničko – bolničkom centru u Beogradu, dok je jedna pacijentkinja ranije lečena od čira i nije bila nigde hospitalizovana.

Bolnica krusevac

– Svo troje pacijenata pripadaju kritičnoj grupi, što znači da su stariji od 65 godina i da su imali hirurške zahvate, odnosno tretman antibioticima. Jedna žena je u Beogradu operisala srčane zaliske, dok je drugoj ugrađen bajpas. Jedna od njih je čak otpuštena kući, ali se zbog pojačanog proliva javila lekaru u Kruševcu i kada su urađeni brzi testovi registrovana je klostridija. Koliko mi je poznato, treći pacijent nije operisan, već je lečio čir. Lekovi koji se koriste za ovu bolest, takođe, mogu da izazovu promene u stomačnoj flori. Ovaj pacijent nije zadržan na Infektivnom odeljenju, već je upućen na kućno lečenje. Nijedan od pacijenata sa klostridijom nije bio životno ugrožen, jer se radi o blažim slučajevima nego što su u Čačku ili Užicu. – objašnjava epidemilog Predrag Pavlović iz Zavoda za javno zdravlje.

Ovo su prvi slučajevi obolelih od klostridije u Rasinskom okrugu, jer ih do sada nije bilo moguće otkriti, pošto kruševačka Bolnica nije imala odgovarajuće reagense za testove. Fond zdravstvene zaštite ne refundira troškove za ovu vrstu testova, ali je Zdravstveni centar iz sopstvenih sredstava, za svaki slučaj, prošle sedmice nabavio dvadesetak takozvanih brzih testova kojima se otkriva A i B toksičnost.

Odmah nakon što su registrovani problemi sa klostridijom u Užicu i Čačku u kruševačkom Zdravstvenom centru je i urađena vanredna interna sanitarna kontrola hirurških instrumenata, ambulanti i odeljenja u svim službama bolnice.

U privatnoj klinici Medicus Universalis, jedinoj u Kruševcu koja radi testiranje na klostridiju, kažu da u poslednje vreme nije povećan broj pacijenata koji traže ovu vrstu testova.

– Ranije smo imali po jedan ili dva zahteva mesečno, a analize za nas radi laboratorija iz Beograda sa kojom imamo ugovor o saradnji. Sada se o tome više priča, ali nismo primetili da je više pacijenata koji traže ovu vrstu testova. – kazala nam je doktorka Maja Mihajlović.

Prema našim saznanjima testiranje na klostridiju, koje Fond zdravstvene zaštite ne priznaje, košta oko 1.000 dinara, dok je u privatnim klinikama cena ovog testa između 2.800 i 3.000 dinara.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply