Humani penzioner Zoran Ilić nudi besplatan smeštaj za 10 budućih studenata

Zoran Ilić nastavlja plemenitu misiju

Humani Zoran Ilić (75), nastavlja plemenitu misiju. Nakon što je pružao besplatan smeštaj đacima, nudi vrata doma akademcima budućeg univerziteta.

 Zoran Ilić nastavlja plemenitu misiju

Kruševački penzioner Zoran Ilić (75), koji već dve godine pomaže srednjoškolcima, obezbeđujući im besplatan smeštaj u porodičnom domu u naselju Pejton, nastavlja svoju humanu misiju podržavanja mladih. Na najavu da će Lazarev grad postati univerzitetski centar, reagovao je među prvima.

– Uslovi su kao i za učenike, dakle da budu redovni i dobri studenti – otkriva za „Novosti“ Zoran Ilić. – U kući koju nudim mesta ima za desetoro. Boravak je bez naknade, a ukoliko ne obezbedim sponzore za troškove komunalija, onda ću to lično da učinim izdvajajući od svoje penzije.

Pre dve godine je plemeniti deka Zoran ustupio prvi put kuću u Vojvođanskoj ulici broj 35. Oglas sa kontakt-telefonom ispisan na fasadi vile koju je Ilić nazvao po pokojnoj majci Stani, dospeo je na internet putem društvenih mreža. Interesovanje javnosti bilo je veliko, ali su se na kraju u prostranom domu, praznom tokom većeg dela godine, budući da Ilić živi sa suprugom Gordanom u Beogradu, skućile dve srednjoškolke.

– Mi smo čudan svet, kada nudim za džabe, neće niko, a kada sam ponudio jedan evro za dan letovanja u kući u Donjem Štoju u Ulcinju, javilo se njih 50 – priča penzioner, podsećajući da i na crnogorskom primorju tokom toplih dana za mlade uvek ima mesta.

Tek, kuća u Kruševcu koja je osim za učenike sada otvorena i za studente ima blizu 200 kvadrata. Stanarima je na raspolaganju 130 kvadrata na spratu, gde imaju tri sobe sa kupatilom. U prizemlju je i posebna prostorija za vežbe i stoni tenis.

A da li će Kruševac dobiti sopstveni univerzitet ili će se otvoriti fakultet nekog državnog univerzitetskog centra, znaće se uskoro. Izvesno je da će akademska administracija raditi u zgradi Narodnog univerziteta (na slici), čije je renoviranje nastavljeno krajem decembra. Više od 26 miliona dinara zajednički ulažu Ministarstvo privrede i lokalna samouprava u završno sređivanje nekada velelepnog zdanja.

Narodni univerzitet u Kruševcu

– Očekujemo pozitivnu odluku Vlade Srbije na prosleđen elaborat o osnivanju kruševačkog univerziteta, te da je najverovatnije da će Poljoprivredni fakultet biti prva formirana visokoškolska ustanova u gradu – napominje za „Novosti“ gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović. – Razmišlja se i o izgradnji studentskog doma u kasarni Rasina.

 

VEŽBA JOGU, PEŠAČI…

ZORAN Ilić je dobitnik tradicionalnog priznanja Kompanije „Novosti“ za najplemenitiji podvig godine. Poreklom je iz Bujanovca. Radio je kao komercijalista u sektoru izvoza u Fabrici IMK „14.oktobar“, a sve do krize devedesetih, za slovenačku firmu „Mitol“. Redovno stopira, radi jogu, pešači iz zadovoljstva, a sa brojnih putovanja donosi zanimljive reportaže.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply