Huligani uništavaju nadgrobne spomenike

Vandaliyam na krusevackom groblju

U poslednje vreme sve učestalije je skrnavljenje grobova, nadgrobnih spomenika i pratećih objekata na kruševačkim grobljima. Zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Kruševac“ ulažu napore da saniraju štetu, a na meti vandala su i crkve.

Vandaliyam na krusevackom groblju

Sredinom proteklog meseca na Starom groblju u Kruševcu oštećeno je oko 30 nadgrobnih spomenika starije gradnje, napravljenih uglavnom od kamena peščara.

– Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve neprijatne situacije, a radnici Javnog komunalnog preduzeća, pored obaveštavanja rođaka, čiji su spomenici oštećeni, pokušavaju da saniraju štetu – kaže rukovodilac Radne jedine „Pogrebne usluge“ Miroslav Milojković. – Evidentno je da nastala šteta nije pričinjena zbog materijalne koristi, već iz čistog hira, a počinioci su poznati i našim radnicima i policiji.

Inače, pored nadgrobnih obeležja, na meti vandala često su i crkve, kaže sekretar kruševačke Eparhhije sveštenik Lazar Jović, dodajuci da su opljackane i skrnavljene crkve na gradskim i poneke na seoskim grobljima i da je to najverovatnije delo narkomana.

Zbog ovakvih situacija Javno komunalno preduzeće „Kruševac“, pojačalo je stražarsku službu na grobljima i uvelo neprekidno dežurstvo.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply