Hirurgija Opšte bolnice Kruševac: Elektrohirurškim aparatom operisali “pseću cistu” na jetri

Doktor Aleksandar Karamarković, direktor Hirurške klinike Urgentnog centra u Beogradu, izveo je u kruševačkoj bolnici operaciju „pseće ciste“ na jetri kako bi demonstrirao rad nove generacije elektrohirurških instrumenata.

 

– Uradili smo rutinsku operaciju „pseće ciste“ na jetri na pacijentkinji starije dobi, ali smo koristili elektrohiruršku jedinicu. Ovakve instrumente u Urgentnom centru koristimo već šest godina dok su oni za Kruševac novina. To su tri uređaja u jednom i koriste naizmeničnu struju. Oni u isto vreme presecaju tkivo i vare krvne sudove što skraćuje tok operacije. Mogu se koristiti u hirurgiji žlezda, dojke, abdomena. Krvarenje je praktično nula – objasnio je doktor Karamarković.

On je dodao da je jedan elektrohirurški uređaj Urgentnom centru kupio muzičar Goran Bregović.

 

Elektrohirurški uređaj koji je korišćen za demonstracionu operaciju košta 25.000 evra.

Dr Aleksandar Karamarković

Doktor Karamarković je izrazio nadu da će kruševačka Opšta bolnica iznaći mogućnost da ga kupi što bi poboljšalo kvalitet rada hirurga.

– Pokušaćemo da izdejstvujemo novac kako bi našim hirurzima obezbedili što kvalitetniju opremu. Načelnik hirurgije doktor Kitanović dostavio nam je spisak opreme neophodne za laparoskopske operacije. Radi se o potrošnom materijalu koji je jako skup i mora da se zanovi. Trenutno se sprovodi javna nabavka za sonde – kaže doktorka Slobodanka Jotić, direktorka kruševačke Bolnice.

Dr Jotić ističe da je u toku javna nabavka katodne cevi za skener koji više od mesec i po dana ne radi.

– Novac za nabavku katodne cevi od 10,3 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo zdravlja. Poslali smo i zahtev da nam se odobri novac za kupovinu mikroskopa za očno odeljenje. Poslednji je kupljen 1984. godine, a papučica sa kojom rade oftalmolozi je u kvaru. Pokušavamo da što više opreme obezbedimo iz donacija ali je vreme teško – ističe dr Slobodanka Jotić.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply