Hiperbarična komora u Ribarskoj banji!

Ribarska banja dobila hiperbaričnu komoru

Др Розета Инић поред нове хипербаричне коморе у Рибарској бањи (Фото Р. Станковић)

Kruševac – Specijalna bolnica za koštano-zglobna i degenerativna oboljenja Ribarska banja dobila je prvu hiperbaričnu komoru, kojom se znatno unapređuju medicinske usluge ove banje i pomaže bolesnicima kojima je neophodan čist kiseonik u bolničkom lečenju. Otvaranju kabineta sa ovom komorom prisustvovao je ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar.

Ribarska banja se, inače, svrstava u red najuspešnijih, tj. najprofitabilnijih banja Srbije. Ima više izvora tople sumporovite vode, a kontinuirano unapređuje zdravstvenu ponudu. Direktor Specijalne bolnice dr Dušan Šokorac kaže da su sredstva za hiperbaričnu komoru izdvojena iz sopstvene dobiti. Ova banja trenutno ima stoprocentnu popunjenost kapaciteta, koja, inače, na godišnjem nivou iznosi 86 odsto.

Onih koji koriste budžetska sredstva Zdravstvenog fonda Srbije je 45 odsto, a 55 odsto sa tržišta. Specijalna bolnica je prošle godine platila porez na dobit, što, po rečima direktora Šokorca, svedoči o uspešnom poslovanju. Ukupan kapacitet bolnice je nešto više od 500 postelja.

Zato je i ministar Lončar pohvalio poslovanje ove ustanove i izrazio uverenje da će nastaviti sa modernizacijom, naglašavajući da je potreban agresivniji marketinški nastup kako bi imali još više korisnika.

Na novinarsko pitanje da li će uskoro doći do privatizacije ove i sličnih banja, ministar je odgovorio da će se privatizacija vršiti selektivno, a u prvom planu su banje koje ne rade, ili posluju sa gubicima.

Izvor: Politika.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply