HI „Župa“ dobila novac za pokretanje proizvodnje

zupa

Sa 27 miliona dinara koliko je Ministarstvo finansija i privrede usmerilo hemijskoj industriji „ŽUPA“ za podsticaj proizvodnje, kako piše u rešenju, date su realne pretpostavke za realizaciju prve faze vraćanja fabrike na domaće i svetsko tržište, ocenjuju u ovom kolektivu.

zupa

Sa jedne strane, kaže zastupnik akcijskog kapitala Hranislav Janković u telefonskoj izjavi za Radio Televiziju Kruševac, dat je značajan impuls nastavku proizvodnje započet decembra prošle godine, a sa druge delom je sanirana prilično nevesala socijalna slika u „ŽUPI“ . Plan je, ističe da se dve trećine para usmeri u rehabilitaciju fabričke infrasrukture i nabavku sirovina, a jedna trećina će se vratiti u plate. Istovremeno time je data direktna podrška radnicima „ŽUPE“ koji su se, podseća Janković, krajem prošle godine, nakon razgovora sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem i poslovodstvom fabrike, nesebično pa i hrabro odkrekli svojih plata i novac usmerili u proizvodne tokove.

Dva meseca kasnije, situacija u Hemijskoj industriji“ ŽUPA“ nije sjajna, ali je neuporedivo bolja, kaže Janković. Ksantati koji se ponovo proizvode u ŽUPI spremni su za plasman na strano tržiše, a u toku su pregovori sa Borskim rudnicima. Novac sa računa Ministarstva privrede i finansija obezbediće kontinuiranu proizvodnju što je ranijih godina bila najveća slabost ŽUPE, a tradicionalno visok kvalitet ovog preparata za flotaciju obojenih metala, smatraju u ŽUPI, učiniće ostalo. Trajno prisustvo na tržištu. Sledeća etapa je aktiviranje Fabrike sulfata što je, kaže Janković, pretpostavka za ulazak u proizvodnju plavog kamena i ostalih preparata iz takozvanog plavog programa. Radi se i na pretakanju hlora za potrebe domaćih vodovoda tako da već u narednom kvartalu mogu da računaju na sopstvene trajne izvora prihoda, a recimo i da je trenutno u fabrici, radno angažovano dve trećine od ukupno 300 radnika.

I reč dve o samoj kreditnoj podršci koja će se narednih dana uputiti ŽUPI. Sa dva ipo odsto kamate i rokom vraćanja od sedam uz dvogodišnji grejs period, jasno je da je reč o izuzetno kvalitetnim sredstvima, a dodajmo i da je novac između ostalog obezbeđen i nakon direktne interevencije i preporuke gradonačlenika Kruševca. Drugim rečima Republika se pokazala spremnom da pomogne ukoliko iza preporuke stoji konkretan rad i podrška celog grada.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply