Henkel beleži nove rekorde – Prodaja u drugom kvartalu 2018. dostigla 5,143 milijardi evra

Henkel beleži nove rekorde – Prodaja u drugom kvartalu 2018. dostigla 5,143 mlrd EUR

Fabrika Henkela u Kruševcu


Henkel je zabeležio snažan organski rast prodaje, još bolju maržu i veću zaradu u drugom kvartalu 2018, i to uprkos značajnim negativnim uticajima valutnih kretanja i višim cenama materijala, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Sa 5,143 mlrd EUR prodaja je u drugom kvartalu 2018. godine dostigla novi rekordni nivo i ostvaren je nominalni rast od 0,9% u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine. Organska prodaja, koja ne uključuje uticaj valutnih kretanja i akvizicije/divesticije, imala je snažan rast od 3,5 %. Doprinos akvizicija i divesticija je iznosio 3,5 %
– Podigli smo kvartalnu prodaju na najviši nivo ikada, dodatno smo poboljšali EBIT maržu i ostvarili smo najveću kvartalnu korigovanu zaradu u istoriji – rekao je generalni direktor kompanije Henkel, Hans Van Bajlen (Hans Van Bylen) i dodao – Sektor Adhezivi Tehnologije je ostvario veoma snažan organski rast, sektor Deterdženti i kućna hemija je zabeležio dobar rast, a sektor Beauty Care je takođe poslovao u plusu.
Ovo donosi ukupan rast od 7 %. Valutna kretanja su imala negativan uticaj na prodaju od -6,1 %. Korigovani operativni profit (EBIT) je zabeležio rast od 1,8 % sa 909 mil EUR u istom kvartalu 2017. na novi rekordan nivo od 926 mil EUR.
Korigovani prihod od prodaje (EBIT) porastao je za 0,2% na 18,0 %. Sa 6,3 %, neto obrtni kapital kao procenat prodaje je bio iznad nivoa iz drugog kvartala 2017. godine (5,2 %). Rast prodaje je takođe potpomognut dvocifrenim rastom digitalne prodaje na nivou grupe, kao rezultat snažnih rezultata u sektorima proizvoda široke postrošnje.
Korigovani prinos po prioritetnim akcijama (EPS) porastao je za 1,9 %, sa 1,55 EUR na 1,58 EUR. Valutna kretanja imala su negativan uticaj na EPS od -5,8 %. Korigovani prinos po prioritetnim akcijama, ne obuhvatajući uticaj promena kursa stranih valuta, porastao je za 7
Učinak poslovnih sektora
Poslovni sektor Adhezivi Tehnologije ostvario je vrlo snažan organski rast prodaje od 5,2 odsto u drugom kvartalu. Poslovni sektor Beaty Care zabeležio je pozitivan organski rast prodaje od 0,4 odsto. Poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija ostvario je pozitivan organski rast prodaje od 2,9 odsto u drugom kvartalu
Izmenjena prognoza za fiskalnu 2018. godinu
Henkel je ažurirao svoju prognozu za fiskalnu godinu 2018. godinu. Kompanija potvrđuje svoja očekivanja organskog rasta prodaje od 2 do 4 odsto na nivou Henkel grupe. Henkelova očekivanja po pitanju organskog rasta su sada 4 do 5 odsto za poslovni sektor Adhezivi Tehnologije, sa prethodnih 2 do 4 odsto. Kada je u pitanju sektor Deterdženti i kućna hemija, Henkel i dalje očekuje rast u rasponu od 2 do 4 odsto. U poslovnom sektoru Beaty Care, Henkel nastavlja da očekuje pozitivan organski rast prodaje od 0 do 2 odsto.

Izvor: eKapija

Link: https://www.ekapija.com/news/2227755/henkel-belezi-nove-rekorde-prodaja-u-drugom-kvartalu-2018-dostigla-5143-mlrd

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply