Hemijska bomba nadomak Kruševca: Hiljade tona hemijskog otpada skladištene u halama nekadašnje Župe

Mape opasnog otpada: kontaminirane lokacije nekadašnjih giganata

Hemijski otpad Kruševac

Hemijski otpad Kruševac

Prema nekim procenama, u Srbiji ima više od 300.000 tona otpada koji je ostao iza nekadašnjih velikih kompanija koje su otišle u stečaj. Od 32 kontaminirane lokacije, sa kojih će opasni industrijski otpad biti uklonjen, na spisku priporiteta su Hemijska industrija „Viskoza“ u Loznici, „Zorka obojena metalurgija“ u Šapcu, i hemijska industrija „Župa“ a. d. u Kruševcu.

Pod katancem i stalnim nadzorom, na desetak lokacija na prostoru od 32 hektara kruševačke „Župe“, hemijskog giganta stare Jugoslavije, novi vlasnici čuvaju oko 3.000 tona nasleđenog industrijskog otpada, koji nije bio predmet kupoprodajnog ugovora.

Bez zakonskih ovlašćenja i finansijskih mogućnosti da ga uklone, prikupili su ga i o svom trošku uskladištili dok se ne nađe rešenje.

„S obzirom na to da klasifikacija nije urađena ne možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi koliko je šta od tih stavki opasno. Međutim, ono što je bitno, pre svega za radnike koji rade ovde, a drugo i za građane, bitno je da je sav taj otpad uskladišten u maksimalno korektnim uslovima. Vodi se računa o otpadu, nema isticanja otpada tako da je dovedeno do nivoa bezbednosti koji je prihvatljiv“, kaže Aleksandar Mandrić, direktor kruševačke „Župe“ d. o. o.

Među 259 različitih vrsta otpada, deponovanog decenijama – do poslednje privatizacije „Župe“ – nalazi se oko 13 tona žive.

„Pošto mi nismo vlasnici otpada ne možemo njime ni da raspolažemo. Za taj otpad treba da se postara država pošto se radi o istorijskom otpadu, odnosno otpadu koji je nastao pre 2008. godine, po tadašnjem Zakonu o zaštiti životne sredine i o kretanju otpada“, ističe Mandrić.

I dok se u Kruševcu ukalanjanje otpada tek očekuje, iz fabrika šabačke „Zorke“, nekadašnjeg hemijskog giganta, opasni otpad, izuzev tečnih rastvora i mulja iz pogona Obojene metalurgije, izmešten je tokom 2015. godine.

Posla će biti i u lozničkoj „Viskozi“, u kojoj su nakon stečaja ostali samo zidovi i opasne materije. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2017, u fabrici se nalazi 1.500 kubika vode kontaminirane ugljen-disulfidom, 300 kubika crnog luga i 15 tona mazuta.

Izvor: Rts.rs

Link: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3737045/mape-opasnog-otpada.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply