Grip dostigao vrhunac u Kruševcu

grip

Zbog virusnih infekcija i stanja sličnih gripu, ovih dana veliki broj mališana uzrasta od 6 meseci do 4 godine, javlja se pedijatrima, a među obolelima ima i predškolske i školske dece. Najčešći simptomi su povišena temperatura, kašalj i malaksalost, neretko se javljaju povraćanje i bolovi u stomaku ali i komplikacije poput bronhitisa i upale pluća.

grip

U poslednje vreme najviše nam se javljaju deca mlađeg uzrasta, međutim virusi i stanja slična gripu ne zaobilaze ni decu starijeg uzrasta„, napominje pedijatar u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, dr Dragica Simić . „Posle uobičajene simptomatske terapije, kod većine, bolest prolazi u roku od tri do pet dana, međutim moguće su i komplikacije, kada infekcija zahvata donje disajne puteve i dolazi do bronhitisa ili upale pluća„, kaže dr Simić. “ To se uglavnom dešava kod dece sa oslabljenim imunitetom i u tim situacijama uključujemo antibiotik„.

Pedijatri savetuju, da se kod prvih znakova bolesti dete obavezno proprati, a ukoliko se i pored terapije za obaranje temperature, ona ponavlja i opšte stanje pogoršava, obavezan je odlazak lekaru.

U sezoni virusa i povećanog rizika od epidemijske forme gripa, i za najmlađe važe opšte mere prevencije, izbegavanje većih skupova, ishrana bogata vitaminima, unos tečnosti i dovoljno odmora.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply