Gradski većnici u Kruševcu kao volonteri, besplatno će obavljati poslove većnika!

Prekinuta višegodišnja praksa: U novoj gradskoj vladi ima članova SNS i SPS, ali i nestranačkih ličnosti

VOLONTIRAJU U VLASTI Gradski većnici u Kruševcu radiće besplatno – Posle punih 12 godina članovi Gradskog veća u Kruševcu neće više biti plaćeni za ovaj posao, a Grad će uštedeti 10 miliona dinara godišnje!

Prekinuta višegodišnja praksa: U novoj gradskoj vladi ima članova SNS i SPS, ali i nestranačkih ličnosti

Skupštinska većina, SNS i SPS-JS, izabrala je devetočlano Gradsko veće koje će raditi besplatno. Time je prekinuta višegodišnja praksa da u gradskoj vladi sede većnici na stalnom radu uz platu od 70.000 dinara.

– Da bismo realizovali ovu ideju, bilo je neophodno da dobijemo natpolovičnu većinu, da ne zavisimo od koalicionih partnera, već sami kreiramo politiku. Umesto Gradskog veća koje je bilo rezultat političkih nagodbi i u kome su bili nekompetentni ljudi, odlučili smo da izaberemo stručnjake, dokazane na poslu i u životu, nosioce resora u kojima planiramo da kao Grad napravimo značajan iskorak – objašnjava gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović (SNS).

Svi iz gradske uprave saglasni su da o gradu i njegovim problemima treba da brinu bez novčane naknade.

Do 2008. veće Kruševca je imalo dvojicu većnika na stalnom radu. Formiranjem koalicije DSS-SRS-SPS taj broj je povećan na šest. Od 2009. do 2013. godine broj stalno zaposlenih većnika je varirao između četiri i šest. U poslednje tri godine stalno zaposleni gradski većnici bili su Ivan Mijačić i Nebojša Paunović (DSS), Bratislav Ilčić i Žarko Anđelković (Jedinstvena Srbija) i Zoran Veljković (SNS).

Kruševac Foto: Wikipedia Kruševac

Izborom volonterskog Gradskog veća postižu se znatne uštede.

– Ljudi koji su izabrani su materijalno situirani, nisu u sukobu interesa i logično je da dužnost članova veća obavljaju volonterski. Svi su se saglasili. Uštede na mesečnom nivou biće 900.000 dinara, što je oko deset miliona godišnje. Zamenik predsednika skupštine, takođe, dužnost će obavljati volonterski – dodaje Nestorović.

Čast pre svega: Spomenik Caru Lazaru, rad Nebojše Mitrića Foto: Wikipedia Čast pre svega: Spomenik Caru Lazaru, rad Nebojše Mitrića

U Gradskom veću prim. dr Ljubica Đinđić biće zadužena za zdravstvo, ratni veteran Goran Janković za socijalnu politiku, bankar i ekonomista Mirko Jovanović za obrazovanje, bivša rukometna reprezentativka Ljiljana Knežević za sport, a doktor filoloških nauka Velibor Lazarević za kulturu.

Resor poljoprivrede vodiće dr Zoran Lugić, ekologije doktor farmacije Radmila Maksimović, privrede Miloš Nenezić, direktor „Trajal korporacije“, a infrastrukture Zorica Stanković, direktorka „Kruševacputa“.

 

ZORICA STANKOVIĆ U SUKOBU INTERESA?

Jedna od aktuelnih dilema u gradu je status Zorice Stanković, direktorke „Kruševacputa“ i većnice zadužene za infrastrukturu. Ovo preduzeće obavlja poslove za Grad Kruševac pa se postavlja pitanje da li je Stankovićeva u sukobu interesa.

– Uputili smo dopis Agenciji za borbu protiv korupcije da nam da mišljenje. Ukoliko se pokaže da je Stankovićeva u sukobu interesa, ona više neće biti direktorka – tvrdi Dragi Nestorović.

 

Izvor: Blic.rs

Link: http://www.blic.rs/vesti/srbija/volontiraju-u-vlasti-gradski-vecnici-u-krusevcu-radice-besplatno/29fj2kq

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply