I zvanično, grad je propao: Smanjen budžet za 278 miliona dinara

Gradska skupština prihvatila je predlog o rebalansu budžeta Grada Kruševca za 2014. godinu. Budžet je smanjen za 278 miliona dinara zbog slabog punjenja u prvih šest meseci.

Budžet realizovan svega 37 odsto: Odbornici Skupštine Kruševca

U prvoj polovini godine budžet je realizovan sa samo 37 odsto pa će umesto 2,937 milijarde dinara sada iznositi 2,659 milijarde.

– Rebalans je pripreman brižljivo kako ne bismo ugrozili nijednu značajniju funkciju u gradu. Većina korisnika budžeta sada dobija veća sredstva nego prethodnih godina dok smo na drugoj strani ostvarili uštedu. Za rad gradonačelnika sada je izdvojeno 21 milion dinara dok su ranijih godina bila 30 miliona. Kod sprovođenja tenderskih procedura ostvarena je ušteda od 16,5 miliona dinara – kaže šef odborničke grupe SNS Živojin Miloradović.

Zbog slabog punjenja budžeta, izdvajanja za investicije smanjena su sa 27 na 23 odsto, a odustalo se od značajnih projekata kao što je fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Odbornici opozicionih stranaka podsećaju da su još prilikom usvajanja budžeta govorili da je nerealan.

– Ostvarenje budžeta u prvih šest meseci je samo 37 odsto. Po tome se vidi da je Kruševac mrtav grad jer nema naplate od poreza na zarade, nema investiranja, nema naplate komunalnih taksi, građani ne mogu da plaćaju porez na imovinu. Broj zahteva za socijalnu pomoć je utrostručen, a iznos za jednokratnu socijalnu pomoć je smanjen sa 51 na 46 miliona dinara. I ovakav budžet je nerealan pa do kraja godine možemo očekivati rebalans rebalansa – tvrdi Desimir Pavlović iz Demokratske stranke.

Miodrag Đidić iz “Zajedno za Srbiju” smatra da se moraju smanjiti troškovi reprezentacije.

– Voleo bih da mi neko objasni šta se plaća pod stavkom “kompjuterske usluge” od tri miliona dinara i za “usluge domaćinstva i ugostiteljstva” za koje je predviđeno dva miliona. Treba ukinuti troškove putovanja u inostranstvo osim ako se radi o nekom važnom poslu za grad i dovođenju investitora – kaže Đidić.

Miroljub Ćosić, pomoćnik gradonaćelnika za finansije, smatra da će biti dobro ukoliko realizacija budžeta na kraju godine bude iznosila 80 odsto

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply