Gradonačelnik Kruševca i Sindikati traže ostavke članova Nadzornog odbora IMK „14.oktobar“

Problemi nagomilani, plate kasne, a Nadzorni odbor IMK „14. oktobar“ ne zaseda, samo su neki od problema koji su izneti na današnjoj sednici Veća Saveza Samostalnih sindikata u Kruševcu.

sindikat

Na sednici Veća Saveza Samostalnog sindikata za više opština u Kruševcu, koja je bila izuzetno posećena, verifikovani su mandati Dejanu Bogdanoviću iz „Savremenog doma“ i Marini Dimić iz Konfekcije „Zvezda“. Opsežno se diskutovalo o materijalnom položaju po preduzećima i ustanovama, a najviše o problemima u Industriji mašina i komponenata „14. oktobar“. Radnicima ove industrije kasni 10 plata, a sindikati su se zauzeli oko formiranja novog Nadzornog odbora, istakao je predsednik Odbora Samostalnog sindikata ovog preduzeća, Ljubiša Velimirović:

– Od 13.02.2013. godine, zaposleni u IMK „14.oktobar“-Kruševac iskazuju nezadovoljstvo stanjem u kome se preduzeće i oni sami nalaze, što se ogleda u novim dešavanjima: Član Nadzornog odbora Dragan Jovanović (SPS) je 11.03.2013.godine dostavio Vladi Republike Srbije, Skupštini IMK „14.oktobar“ i Sindikatima, dopis u kome tvrdi da već četvrti put dostavlja ostavku na mestu u Upravnom-Nadzornom odboru i da prilikom imenovanja za člana Nadzornog odbora, nije konsultovan odnosno nema njegove saglasnosti. Zaposleni su 12.03.2013. godine ispred Regionalne privredne komore protestima izveli Dragišu Rankovića dugogodišnjeg predsednika Upravnog odbora a sada člana Nadzornog odbora koji tvrdi da nije obavešten. Ranković je podneo je ostavku na ovu finkciju . Izvršni direktor Žarko Kozić i sekretar organa upravljanja Dragana Pavlović tvrde da su sve Odluke dostavljene Dragiši Rankoviću. Odluku o izboru člana nadzornog odbora smo opet dostavili 12.03.2013., tako da je isti u formalnoj mogućnosti da podnese ostavku na funkciju člana Nadzornog odbora IMK „14.oktobar“Kruševac. Dana 13.03. 2013. dostavili smo i pismene zahteve strankama URS i DS da njihovi članovi podnesu ostavke na članstvo u Nadzornom odboru i time stvore preduslove da se izaberu novi članovi i preduzeću pruži mogućnost da opstane.Dana 14.03.2013. godine, trebalo bi da se održi redovna sednica Vlade Republike Srbije, to je razlog da dan iza, odnosno 15.marta održimo protesni skup ispred gradske Skupštine i dobijemo odgovor da li aktivnost zaposlenih, reprezentativnih sindikata i Gradonačelnika daje rezultate u smislu stvaranja preduslova da se preduzeće izvuče iz krize, a Nadzorni odbor se od 26.decembra 2012 godine nije sastaojao i pored alarmantne situacije, što govori o ozbiljnosti ovakvog Nadzornog odbora.

Ako na to dodamo da se 18.09 2012. održala konstitutivna sednica na kojoj su bili prisutni svi članovi Nadzornog odbora i niko nije iskazao nikakvu primedbu, to dovoljno govori samo za sebe.Neefikasnost spašavanja za preduzeće, koji na žalost iskazuje većina relevantnih faktora, nameće i promenu načina iskazivanja nezadovoljstva Sindikata i zaposlenih – kaže se u saopštenju koje su potpisali predsednici Odbora „Samostalnog“ sindikata IMK „14. oktobar, Ljubiša Velimirović i Odbora sindikata ove industrije, „Nezavisnost“, Dejan Mutavdžić.

Uprkos, nagomilanim problemima u privredi, „Samostalni“ sindikat, rečeno je na sednici, obeležiće 1. maj – Međunarodni praznik rada.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply